Pažnja, uskoro ćemo raditi četiri dana nedeljno?!

Reč je o ideji koja postoji već nekoliko godina. Četvorodnevna radna nedelja deluje kao 'validna ideja', ali sa sobom donosi i jednu 'začkoljicu'.

Naime, većina milionera u SAD smatra da je četvorodnevna radna nedelja dobra ideja, ali ne bi podržali smanjivanje radnih sati u nedelji.

To znači da bi „brisanje” jednog radnog dana imalo za posledicu duže radno vreme u danima kada radimo, prenosi NBC.

Ovo su rezultati ankete „Spektrem grupe” među poslovnim ljudima koji u svom biznisu raspolažu sredstvima većim od milion dolara. Njih čak 69 odsto založilo za „brisanje” jednog radnog dana. Ženski milioneri prednjače – njih 82 odsto smatra da su četiri radna dana prava mera.

Ipak, većina milionera smatra da je za njihov posao i dalje potrebno 40 radnih sati nedeljno po zaposlenom, ali da bi ljudima više odgovaralo da rade četiri dana nedeljno po deset sati.

Četvorodnevna radna nedelja u nekim zemljama već predstavlja stvarnost. Ova novina se lagano uvodi u Švajcarskoj, a britanski stručnjaci su nedavno upozorili da petodnevna radna nedelja u ovim okolnostima ima velike posledice na zdravlje i socijalni život zaposlenih.

U diskusiju se uključio i prvi čovek Gugla, milijarder Leri Bejdž, koji je se takođe zalaže za promene.

– Mišljenje da svi moraju da frenetično rade svaki dan kako bi ispunili očekivanja prosto nije tačno. Trošimo previše vremena radeći stvare koje su nepotrebne. Potreban nam je koordinisan načn da se radna nedelja skrati – rekao je Pejdž.