NAJAVLJENO POVEĆANJE PENZIJA: Evo šta će penzioneri sebi moći da kupe od uvećanja

Kalemegdan Beograd Penzioneri
Pixabay.com

Sa isplatom januarske penzije, dakle od februara, biće isplaćena prva penzija, a isplate će se vršiti na sledeći način: 3. februara biće isplaćene penzije penzionerima samostalne delatnosti, 5. februara penzije će dobiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. februara penzioneri iz kategorije zaposlenih.

 

Kako prenose mediji, fond PIO najavio je da će januarske penzije uvećane za 1,25 odsto, kao i razlika za decembar prošle godine, početi da se isplaćuju danas.

Kako se dalje navodi, penzije i novčane naknade koje isplaćuje taj fond ove godine uvećavaju se za 1,25 odsto, počev od isplate decembarske penzije, tako da će se penzije i novčane naknade od decembra 2015. isplaćivati u uvećanom iznosu.

Sa isplatom januarske penzije, dakle od februara, biće isplaćena prva penzija, a isplate će se vršiti na sledeći način:  3. februara biće isplaćene penzije penzionerima samostalne delatnosti, 5. februara penzije će dobiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. februara penzioneri iz kategorije zaposlenih.

Šta to praktično znači kada se izvede računica? Sa povećanjem od 1,25 odsto i isplatom razlika, penzioneri bi u februaru trebalo da dobiju penziju uvećanu za 2,5 odsto.

Na praktičnom primeru to bi izgledalo ovako:

Penzioner koji ima primanja od 10.000 dinara dobiće uvećanje od 250 dinara.

Ukoliko je iznos penzije 20.000 dinara, povećanje će iznositi 500 dinara. 

Penzija u iznosu od 50.000 biće uvećana za 1.250, a primanja od 70.000 biće uvećana za 1.750 dinara.

 

Šta znači povećanje? Povećanje bi bilo kada bi nam prvo vratili penzije na staro, a zatim povećali. Ovim tempom povećanja, penzija će mi se vratiti na staro za jednu deceniju, dakle, živa je neću dočekati – rezignirana je penzionerka Stanislava T. (62).

Kako će se povećanje penzija to praktično odraziti na život penzionera? Uvećanjem od 250 dinara, penzioner na akciji može da kupi kilogram stišnjene šunke, tri litra mleka, 25 jaja po prosečnoj ceni, ili šest kilograma hleba. Prašak za pranje veša ni na akciji ne bi mogao da sebi priušti.

Ukoliko se uzme primer penzije od 1.750 dinara, penzioner bi sa tim primanjima sebi mogao da priušti 43 kilograma hleba, 20 litara mleka, 175 jaja ili pet pakovanja praška za pranje veša od dva kilograma.

* Napomena: Cene su akcijske, uzeti u obzir da se razlikuju od prodavnice do prodavnice!