Piroćanac izumeo peć koja štedi

Inovator iz Pirota Jovica Pešić izumeo je specijalnu kaminsku peć na čvrsto gorivo uz pomoć koje je uspeo da značajno smanji potrošnju energenta.

Konkretno, on je uspeo da smanji potrošnju ogrevnog drveta od 30 do 50 procenata, ali i da u velikoj meri redukuje zagađenje koje nastaje sagorevanjem drveta.

Pešić tvrdi da umesto klasičnog dima, punog otrovnih i kancerogenih materija, na dimnjak njegove kuće izlazi dim koji je više nalik vodenoj pari.

Zahvaljujući ovoj peći porodica Pešić, koja se zimi greje na ogrevno drvo, tokom cele sezone za zagrevanje celog sprata kuće sa oko 45 kvadrata potroši svega tri kubna metra ogrevnog drveta, odnosno desetak hiljada dinara.

Kako je izjavio Pešić, ogroman broj domaćinstava u Pirotu greje se upravo na ogrevno drvo pa bi se uvođenjem njegove peći značajno smanjilo zagađenje u Pirotu tokom zimskih meseci, koje nastaje najvećim delom iz privatnih ložišta.

“Peć sam konstruisao 2011. godine a nju su ispitali stručnjaci Mašinskog fakulteta u  Nišu i bili  oduševljeni činjenicom da iz nje izlazi višestruko manje štetnih gasova nego kod standardne peći.

U dimu koji se oslobađa prilikom sagorevanja nalazi se mnogo eksplozivnih i zapaljivih gasova, ugljen-monoksid, azotni oksidi, vodonik i mnogo drugih štetnih gasova. Kod standardnih peći sav taj dim sa nesagorelim česticama zapaljivih gasova ide u atmosferu i na taj način se pričinjava ne samo šteta zbog neiskorišćene energije koja se gubi u atmosferi, već se i truje životna sredina”, objasnio je Pešić.

On je dodao da peć koju je on izumeo najveću količinu tih zapaljivih i eksplozivnih gasova uz kontrolisan proces spaljuje u samom ložištu tako da napolje kroz dimnjak izlazi nešto što više liči na vodenu paru nego na dim  iz standardnih peći.

Pešić je, koristeći se istom logikom, spaljivanjem zapaljivih i eksplozivnih gasova, izumeo i uređaj-katalitički reaktor namenjen motorima sa unutrašnjim sagorevanjem gde je takođe uspeo da smanji potrošnju goriva do 50 posto i takođe višestruko smanji emisiju štetnih gasova.

Katalitički reaktor je već ugrađen u nekoliko automobila i pokazuje odlične rezultate. Pešić je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Nišu.loading...