Ugledni analitičari EU predviđaju da bi novi udar švajcarskog franka na deviznom tržištu mogao da usledi već u četvrtak, posle sastanka guvernera Evropske centralne banke.

Građani koji su se zadužili u francima po svoj prilici neće moći da računaju na pomoć države, kao ni na valjano rešenje njihovih problema. Očigledno je da će sami vraćati dugove koji su zbog skoka švajcarskog franka značajno porasli.

Najviše čemu mogu da se odaju jesu olakšice, poput produžavanja roka otplate kredita, saglasni su stručnjaci. Na taj način bi im se u narednih nekoliko godina smanjila rata, ali bi se prolongirao rok za izmirivanje obaveza.

Vrednost švajcarskog franka je prošle nedelje naglo skočila u odnosu na evro za 15 odsto, što je udar i na oko 22.000 građana Srbije koji imaju kredit u toj valuti. Nakon prvobitnog šoka da su dužnicima u jednom danu rate pozajmica u francima skočile za čak 20 odsto, usledilo je iščekivanje reakcije države.

Kako sada stvari stoje, očigledno je da rešenja kojim će svi biti zadovoljni nema. NBS je šturo navela da će o tome razgovarati sa bankama, ali ne i kada, dok se Ministarstvo finansija nije oglasilo.

– Hrvati su, između ostalog, predložili prebacivanje kredita iz franka u evro, ali postavlja se pitanje da li banke žele da to urade. One su odobravale te kredite, a sav rizik svesno snose korisnici zajmova. Ako bi banke to prohvatile, postavlja se pitanje ko će njima da nadoknadi troškove – kaže ekonomista Dragovan Milićević za Informer.

Ugledni analitičari EU predviđaju da bi novi udar švajcarskog franka na deviznom tržištu mogao da usledi već u četvrtak, posle sastanka guvernera Evropske centralne banke. Ako oni odluče da ubrizgaju novac u finansijski sistem evrozone, radi podsticanja rasta privrede, evro će oslabiti. To automatski znači da će i franak i dolar ojačati.loading...