Planirate da kupite stan? Sada je PRAVO VREME ZA TO, evo i zašto

Zgrada
Pixabay.com

Finansijski stručnjaci već nekoliko godina savetuju građane koji imaju mogućnosti da podignu kredit da je pravo vreme za kupovinu stanova i drugih nekretnina.

 

Cene su pale, kamate su od 3,5 do 4 odsto, euribor je sišao ispod nule. Nažalost, tako povoljna situacija na tržištu ne ide zajedno s drugim činiocima koji idu naruku većem investiranju stanovništva, kao što su privredni rast te povećanje zaposlenosti.

Međutim, zainteresovanih za kupovinu nekretnina putem stambenog kredita kod nas već u prvim mesecima ove godine ima više nego lane, a zbog beneficija koje dobijaju, kupci stanova se kod podizanja kredita skoro uvek oslanjaju na Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita.

Švajcarska želi da zaposli Srbe, plata je 11.000 evra: Treba samo da znate OVO!

Njihovi podaci za ovu godinu su nešto optimističniji nego lane. Za prva dva meseca ove godine kod NKOSK je osigurano 1.200 stambenih kredita. To je bolje nego 2015, kada ih je u istom periodu bilo nešto manje od 900.

Bankari kažu da će tek s rastom zaposlenosti biti više ljudi koji će izvesno moći da kupe stan. Sada to rade klijenti koji imaju iole siguran posao, platu. Ulaze u kupovinu jer im je rata gotovo ista kao i podstanarska kirija.

Kamate su nikad povoljnije. Euribor je čak i u minusu pa su oni koji su se zadužili uz kamatu plus ta evropska stopa – sada prešli u minus. Kamata koja im je na početku otplate bila 3,4 odsto sada se obračunava na 3,26, navode.

PROŠLE GODINE U PROSEKU SMO PRIHODOVALI 500 EVRA: Evo kako smo ih trošili

– Primećujemo pojačanu tražnju za manjim porodičnim stanovima, uglavnom dvosobnim i manjim trosobnim. Pri tome je kupcima važno da to bude novogradnja, odnosno da su oni prvi kupci. U tom slučaju im se vraća PDV od deset odsto. Za kvadrat treba izdvojiti od 900 do 1.150 evra – kaže direktor prodaje u ageciji za nekretnine Solis u Novom Sadu Dragan Rabatić.

Što se tiče kupovine stanova, po podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, koncem 2015. suma stambenih kredita bila je 374,62 milijarde dinara, a poslednjeg dana februara 378,94 milijarda.