Za pripremanje zimnice u Srbiji potrebno je izdvojiti 22.000 dinara.

 

Ukoliko ove jeseni planirate da pravite zimnicu, budite spremni da za nju izdvojite polovinu prosečne srpske plate. Za cifru od 22.000 dinara dobićete otprilike 20 kilograma turšije, 15 tegli ajvara, sedam-osam tegli ljutenice, plus po nekoliko pakovanja cvekle, mešane salate, kiselih krastavčića, pečene paprike i džema.

Kad se spomene zimnica, većina Srba će prvo pomisliti na ajvar. Ukoliko se odlučite za kupovnu verziju ovog omiljenog specijaliteta, moraćete da izdvojite od 160 do 190 dinara za teglicu od 700 gr. Međutim, ukoliko želite onaj bolji koji više podseća na domaći i sadrži više paprike, papreno ćete da ga platite. Čak 600 dinara za teglu od 550 grama! Sve popularniji je i ajvar sa interneta čije cena se kreće od 300 do 500 dinara.

Većina naših domaćica ipak će vam reći da kupovni nije ni blizu domaćem ajvaru. Za standardnu teglu ajvara potrebno je oko dva kilograma kvalitetne mesnate paprike, a njena cena varira od tržnice do tržnice, ali i od prodavca do prodavca. Kilogram paprika “šilje” košta od 50 dinara do 80, a”babure” su nešto skuplje i staju 60 do 100 dinara.

Ipak ukoliko se odlučite za kupovinu povrća na veliko, tako ćete uspeti i da uštedite. Na primer, na beogradskom “kvantašu” paprika se prodaje za 20 do 60 dinara za kilogram, a samo u protekloj nedelji prodato čak 367 tona paprika.

Pored povrća, u spremanje ajvara potrebno je uračunati i troškove za ulje, konzervans, utrošenu struju i kad se sve to sabere, ne računajući vreme i trud, tegla domaćeg namaza od pečene paprike će vas košati od 260 do 350 dinara, zavisno od toga gde se nabavlja povrće.

Posle paprike, na pijacama trenutno je najtraženiji paradajz čija cena je od 50 do 80 dinara, a toliko treba izdvojiti i za krastavce. Domaće sorte paradajza uveliko premašuju 100 dinara, kornišoni neophodni za turšiju dostižu i do 140, karfiol od 70 do 130 dinara, a plavi patlidžan ,u proseku, košta pedesetak dinara po kilogramu.loading...