PLJUŠTAĆE OTKAZI U JAVNOJ UPRAVI: Proverite da li ste na spisku?

Kriterijume za otkaze u javnoj upravi tek će osmisliti šefovi - ministri, predsednici opština i direktori - vođeni smernicom ministarke Udovički da se reše nepotrebnih.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ni nakon godinu dana rada nema precizne kriterijume na osnovu kojih će biti podeljeno oko 9.000 otkaza činovnicima, već je njihovim rukovodiocima uputila smernice da najpre otpuste one koji obavljaju duplirane, nepotrebne i zastarele poslove.

Smatra se da ako do racionalizacije i dođe, onda svoje ime na spisku prekobrojnih mogu najpre da očekuju oni koji nemaju zaštitu nekoga iz vladajuće garniture, oni bez kojih posao može da se obavi ili često ne rade ništa.

Prebrojan višak

Naime, nakon saopštenja da je u resorima pod kontrolom ministarstava višak 4.600 zaposlenih i 4.478 u lokalnoj samoupravi, koja objedinjuje upravu i ustanove koje su deo državnog sektora, ali i lokalna javna preduzeća, ministarka Udovički je poručila da će spiskove do septembra pripremati ministri, predsednici opština, direktori agencija, škola, bolnica…

Na pitanje kako će se znati ko je konkretno višak, iz njenog ministarstva odgovaraju da je sve na opštinama i ministarstvima i da je ministarka saopštila smernice.

– Moraće da se rade nove sistematizacije. Neće biti linearnog otpuštanja, ne sme da se ugrozi funkcionisanje institucije, odnosno da se neko otpusti, a da sutra mora neko da se zaposli na njegovo mesto. Ukidaće se duplirane funkcije, nepotrebni i zastareli poslovi – istakla je ona.

Ekonomista Aleksandar Stevanović ne veruje da će naprednjaci otpuštati demokrate, ali je moguće da će biti čistke u agencijama.

Na pitanje kako bi bilo pravilno da se odredi višak, Stevanović predlaže nove sistematizacije, definisanje poslova i broja činovnika potrebnih za svaki od njih.

– A onda kažete da radnik na šalteru mora da izda 10 rešenja za jedan dan i da ko to ne može da uradi ostaje bez posla – navodi on.

Promena svesti

I privrednik Milan Knežević ističe da činovnik mora da ima svest da radi posao jednog u ime svih građana. On bi „kukolj odvajao od žita“ prema stručnoj spremi i testovima za svako radno mesto. 

Smernice

IZRADA SISTEMATIZACIJE

– definisati potrebne poslove
– utvrditi koliko je potrebno činovnika za svaki od njih
– utvrditi norme za obavljanje tog posla
– nema linearnog otpuštanja

PRVI NA UDARU ZA OTPUŠTANJA

– ćate na dupliranim funkcijama
– oni koji obavljaju zastarele poslove
– neefikasni i lenjivci
– zaposleni u agencijama
– neposlušni

Statistika
STRUKTURA BIROKRATIJE

– 500.000 zaposlenih u javnim sektoru
– 132.465 u upravi, firmama i ustanovama na lokalu
– 177.171 obrazovanje
– 128.429 zdravstvo
– 47.538 policija
– 42.000 administracija (deo republičke i lokalne)
– 33.076 odbrana
– 17.181 pravosuđe
– 41.000 ostalo

VIŠKOVI

– 4.600 zaposlenih u resorima pod kontrolom i nadležnosti ministarstava je višak

– 4.478 u lokalnoj samoupravi je prekobrojnoloading...