“POBEGLI SU PRE JAVNOG LINČA”: Zaposleni masovno napuštaju posao zbog provere diploma

Za samo dva meseca iz škola je otišlo 222 nastavnika više nego u januaru i februaru prošle godine.

škola
pixabay.com/ilustracija

Školski sindikalac Željko Stipić povezuje sa najavom Vlade Republike Hrvatske da se proveravaju sva svedočanstva i diploma u sistemu školstva.

Do sada je otkriveno trinaest slučajeva lažnih diploma, no Stipić sumnja da su lažni učitelji preventivno izbegli proveru i brže-bolje pobegli iz sistema, prenosi Al Džazira.

– Direktori su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podeliti sa javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze pre no što su stigli proveriti njihove diplome. Pobegli su, pre javnog linča – rekao je Stipić.

Tezu su potvrdili i u hrvatskom Ministarstvu obrazovanja.

Zahtevali su podatke o broju slučajeva prestanka radnog odnosa. Ministarstvo se u službenom odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovnim statusom zaposlenih, uz isključenje škola koje su imale statusne promene.

Prema podacima Ministarstva u januaru ove godine zabeleženo je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u januaru 2018. Tada je 220 nastavnika prekinulo radni odnos, a u januaru ove godine, čak 366.

U februaru prošle godine radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ovog februara 275. Dok je u prva dva meseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove godine u istom razdoblju 641, odnosno tačno 222 više.