Počelo je grejanje, a vi se smrzavate? Uzmite termometar, evo kolika treba da bude temperatura u stanovima

Radijator
Sxc.hu/andrewatla

Grejna sezona zvanično je počela danas i trajaće 15. aprila. U slučaju da bude hladno toplane su obavezne da greju i duže.

 

Četvrtina građana Srbije dobija grejanje iz daljinskih sistema, pa je važno da oni rade dobro. Iz udruženja toplana poručuju da svih 60 toplana od jutros rade punim kapacitetom i da nema problema sa grejanjem.

Iz toplana se greje 600.000 srpskih domaćinstava, a polovina je na području Grada Beograda.

Rukovodilac proizvodnje u Beogradskim elektranama Petar Vasiljević kaže za RTS da je većina toplana još prošle nedelje počela sa toplim probama, a da je od danas zvanično počela grejna sezona.

– Svi toplotni izvori jutros su startovali sa isporukom toplotne energije, a ona se vrši u skladu sa spoljnom temperaturom. Proces isporuke energije je automatizovan i omogućava racionalnu isporuku toplotne energije potrošačima – rekao je Vasiljević.

Dodao je da će u ovoj grejnoj sezoni temperatura u stanovima biti oko 20 stepeni (plus-minus jedan stepen) Celzijusa, a da će grejni dan trajati od 06 do 22 časa. U slučaju ledenih dana, dodaje, potrošači mogu da očekuju celodnevno grejanje. Ove sezone će to biti više nego prethodnih grejnih sezona, rekao je Vasiljević.

Naveo je da je tokom toplih proba bilo intervencija, reklamacije, te da su sve nepravilnosti ispravljene.

– Bilo je raznih intervencija u stanovima, koje su prouzrokovale određene reklamacije. Molimo potrošače da se, ako imaju takve potrebe, obrate elektranama a specijalizovane ekipe će izvesti operaciju tako da ne ugrožava ostale potrošače – kaže Vasiljević.

Ukupno 60 toplana dug je za energente oko 11 milijardi dinara, a potrošači toplanama oko 20 milijardi dinara. Nadležni poručuju da je uslov za dobro grejanje da se računi plaćaju redovno.