Počeo sindikalni protest protiv izmena Zakona o radu

Samostalni sindikat Srbije i UGS Nezavisnost počeli su danas proteste protiv usvajanja zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju sastankom u Domu sindikata i protestnom šetnjom do Ministarstva privrede.

Sindikalci smatraju da su posebno predložene izmene Zakona o radu „pogubne” za ta preduzeća i da mnoga od njih uskoro neće postajati.

Kako je bilo najavljeno, sindikalci su protest započeli na dan kada je u Skupštini Srbije počela rasprava o pomenutim zakonima.

Predstavnici sindikalnih organizacija preduzeća u restrukturiranju – samostalnog sindikata metalaca Srbije, granskog sindikata industrije, energije, rudarstva „Nezavisnost”, Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije i Poslovodstva održali su najpre zajedničku sednicu na kojem su formulisali tri osnovna zahteva za predstavnike Vlade.

Zahtevi se odnose na upošljavanje postojećih kapaciteta za rešavanje statusa tih preduzeća, obezbedjivanje isplate minimalnih zarada i overe zdravstvenih knjižica i realizacije socijalnih programa.

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred Doma narodne skupštine i najavio da će početi prikupljanje potpisa za referendum o povlačenju vladinih predloga izmena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Kako je naveo neophodno je prikupiti 100.000 potpisa ali očekuje da će u veoma kratkom roku prikupiti pola miliona.

Orbović je to rekao ispred sedišta tog sindikata na trgu Nikole Pašića i dodao da ima informaciju da će Skupština pomenute zaokone usvojiti već sutra.

Kako je naveo ovakav način donošenja dva sistemska zakona nije zabeležen nigde u svetu jer to nisu zakoni koiji se donose u roku od nekoliko sati.

Lider S S S S-a je rekao da su pokušali da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i da na demokratski način reše nesporazume ali da to nije uspelo „jer neko hoće da pokaže koliko je moćan a koliko je narod nebitan”.

Na pitanje kako ocenjuje napade na njega i sindikalne vođe da se bore za svoje interese on je rekao da je to „glupost i bezobrazluk”.

Članovi S S S S i UGS “Nezavisnost” za danas su najavili proteste ispred parlamenta zbog donošenja izmena i dopuna Zakona o radu i PIO.