Podižete novac sa bankomata? Od sada ćete to RADITI SAMO U BANCI

Bankomat Novac Grčka
Beta

Europol je u svom poslednjem izveštaju upozorio na porast malicioznih programa koji kolaju sastavom bankomata i tvrde - u opasnosti su svi koji ih koriste.

 

Budući da u svetu postoji više od tri miliona bankomata na kojima se godišnje podigne otprilike 8.6 milijardi evra, mreža bankomata je sajber kriminalcima postala vrlo zanimljiva. Hakeri su izradili posebne programe kojima provaljuju u bankomate, zbog kojih više ne moraju da koristite tradicionalne metode provale u njihove sefove.

Na izveštaju su radili Europol i Trend Micro, firma koja se već godinama nalazi u vrhu onih koje se bave takozvanom dubinskom sigurnošću, odnosno sigurnošću samih servera. U njemu je opisano na koji način sajber napadi na bankomate postaju sve sofisticiraniji, pomno planirani i orkestirani, i to uz korištenje novih metoda i tehnika, ali i već poznatih vektora napada.

Pretnja koja se vrlo brzo razvija
“Napadi na softverski deo bankomata sada predstavljaju pretnju koja se veoma brzo razvija, pa je kao takvu prepoznaju i industrija i istražitelji. Europolov centar za računarski kriminal već je učestvovao u nekoliko istraga zajedno s nacionalnim policijama”, objasnio je čelni čovek Europolovog centra pod imenom EC3 Stiven Vilson.

“U ovom izveštaju je nabrojano nekoliko ključnih preporuka za suprotstavljanje ovom kriminalnom trendu. I vrlo je vredan dokument za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv ekspanzije organizovanog kriminala u ovom području”, dodaje Vilson.

“Saradnja Trend Micro-a s EC3 je dokaz našeg višegodišnjeg uverenja da tehnološke i sigurnosne firme moraju da sarađuju s istražiteljima kako bismo bili ispred sofisticiranih sajberkriminalaca”, objasnio je Rejmung Džin, glavni stručnjak za tehnologiju u Trend Micro-u.