Pojeftinile i do 30 dinara: Ove cigarete sada koštaju manje

Razlog sniženja je, verovali ili ne, slaba prodaja!

Pušači u Srbiji našli su se u čudu kada su videli da su u poslednjih par dana cene pojedinih marki cigareta snižene i do 30 dinara.

Za paklicu “pall malla” čiji je proizvođač “Britiš amerikan tobako” pušači će sada morati da izdvoje 20 dinara manje, jer je cena spuštena sa 200 na 180 dinara.

Cene je snizio i proizvođač “Filip Moris”, pa sad paklica “bonda” košta 170 dinara, umesto 190.

Za “viceroy” kupci izdvajaju i do 30 dinara manje. Cena “100 s” pakovanja je snižena sa 190 na 170, dok je “normalna” paklica pojeftinila sa 190 na 160 dinara.

Cigarete “york” jeftinije su za 10 i 20 dinara, u zavisnosti od pakovanja. Isti slučaj je i sa “M.C.” cigaretama, kao i sa “fastom”. Snižene su i cene za “L&D”, “monus”, “P.S.”, “Monte Carlo”, “Next”, …

Direktor Centra za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša Jovan Jovanović rekao je za Mondo da je ovo sniženje iznenadilo mnoge, jer su svi očekivali da će cene cigareta u Srbiji biti samo više, zato što su među najjnižima u regionu.

On kaže da je razlog za sniženje slaba prodaja!

Na to ukazuje i činjenica da su snižene samo cigarete “srednjeg ranga”, odnosno one koje pušači u Srbiji najčešće kupuju.

“Politika je bila da cigarete stalno treba da poskupljuju, a nikako da budu jeftinije. I zbog toga ovo sniženje sasvim očigledno ukazuje da je prodaja pala i da su proizvođači jednostavno morali da snize cene”, kazao je Jovanović .

To je potrvdio i Mića, vlasnik jedne male radnje na Dorćolu koja, između ostalog, prodaje i cigarete.

On kaže da su se pušači koji kupuju kod njega zaista našli u čudu zbog povoljnijih cena, a da su najveći šok doživeli kada su pre par nedelja videli da je paklica “kamela” snižena sa 240 na 200 dinara.

Sve u Službenom glasniku

Cene su snizili svi domaći proizvođači, niška filijala “Filip Morisa”, vranjska “Britiš ameriken tobakoa” kao i “Monus”, ali i pojedini inostrani čije cigarete se prodaju na našem tržištu, recimo hrvatski TDR (Tvornica duhana Rovinj). U poslednjem Službenom glasniku RS 127/2014 objavljene su nove, niže cene koje važe od 21. i 24. novembra.