Poljoprivrednici ne znaju cenu pšenice ni ove godine

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izjavio je danas da se poljoprivrednici pre početka žetve suočavaju sa problemom, jer ne znaju cenu, a ni kome će pšenicu prodati.

– Nažalost, ove godine ne znamo ni kakvi će biti prinosi, jer ovo što se dešavalo pre nekoliko dana, kada su kombajni ušli u njive govori da će prinosi biti dosta niži u odnosu na prošlu godinu, ali ono što znamo jesu troškovi proizvodnje pšenice – kazao je Jovanov
na „Žetvenom danu” u Lukićevu.

On je rekao da je Zadružni savez Vojvodine uradio kalkulaciju troškova proizvodnje pšenice za 2014. godinu i da kilogram pšenice ne bi trebalo da bude ispod 20,71 dinara, ili sa nekom akumulacijom 22,78 dinara i to sve na bazi prinosa od 4,5 tone po hektaru.

– Ono što je Zadružni savez uradio jeste i na vreme upućen zahtev Vladi Srbije, Ministarstvu poljoprivrede i Direkciji za robne rezerve da država i pored teške materijalne situacije nađe sredstva i da otkupi najmanje 200.000 tona pšenice kako bi na svojstven način uspostavila tržište i rasteretila mlinove – dodao je Jovanov.

Kako je naveo, godinama unazad se u toku žetve otkupom pšenice bave samo mlinovi.

Direktor udruženja „Žita Srbije” Vukosav Savković je kazao da je izvezenih 1,3 miliona tona pomoglo da prošlogodišnja cena pšenice domaćeg roda košta 24 dinara, ali da je tačna i činjenica da je cena pšenice u svetu pala.

On je uputio savet poljoprivrednicima da, ukoliko moraju da prodaju pšenicu u naredna dva do tri meseca, to učine odmah, a ukoliko su u mogućnosti da sačekaju i skladište pšenicu više od četiri meseca, cene će se polako oporavljati.

– Ono što je danas realna cena, na svu žalost je 16,5 dinara bez PDV, da ne bude zabune, oni koji su srećni pa mogu dobiti još PDV, oni mogu računati na 18 dinara. Svi ostali ako žele bolju cenu, moraće da sačekaju početak jeseni ili zimske mesece – rekao je Savković.

„Žetvenom danu” manifestaciji organizovanoj u čast početka žetve prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Golubović koji je istakao da su poljoprivrednici koji su posejali pšenicu suočeni i sa brojnim problemima, od poplava, do lisne rđe, glodara i drugih.

– Ništa im nije išlo u prilog, ali ipak mislim da će na kraju sve biti kako treba, jer situacija je svake godine ista. Nakon žetve cena je niža, a ko je u mogućnosti da koristi javna skladišta, koje je omogućilo ministarstvo, imaće povoljniju cenu, dok oni koji nisu bili spremni moraće da prodaju pšenicu odmah posle žetve po nižoj ceni – dodao je on.