Poljoprivrednici, stiže besplatno seme za presejavanje

U Valjevu je danas 104 poljoprivrednika iz nekoliko sela dobilo 2,5 tone semenskog kukuruza za presejavanje oko 188 hektara njiva uništenih u poplavama, a sličnu pomoć naredne nedelje može da očekuje još 150 zemljoradnika.

Kako je rekla ministarka za poljoprivredu Snežana Bogosavljević Bošković, ovo je jedan od načina pomoći Vlade Srbije kako bi se poljoprivrednicima nadoknadila šteta koju su pretrpeli u katastrofalnim poplavama.

– U pripremi je poseban zakon koji će regulisati sva pitanja vezana za nadoknadu štete na terenu. Zakon tipa lex specialis biće donet ovog vikenda, tako da će u ponedeljak ići na usvajanje i on će sistemski rešiti pitanja kako dalje ići u obnovu i izgradnju – rekla je

ministarka u razgovoru sa novinarima u Valjevu.

Ona je dodala da je stav Vlade Srbije da će biti nadoknađen veći deo štete, pre svega štete u poljoprivredi, a jedan od načina je i raspodela semenskog kukuruza u Valjevu i drugim gradovima.

Bogosavljević Boškovicć je najavila da će sledeće nedelje biti isporučeno đubrivo za prihranu.

Na pitanje kako će Vlada Srbije pomoći malinarima valjevskog kraja, gde su maline dobro rodile ali zbog prekinutih saopbraćajnica njihov transport do kupca nije moguć, ministarka najavljuje brzo rešenje i tog problema.

– Ministarstvu saobraćaja dostavili smo spisak opština i gradova u kojima je evidentiran taj problem. Obećali su nam da će te puteve prokrčiti, napraviti privremena rešenja i očekujemo da će to biti urađeno u narednim danima – rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je najavila da će u taj posao, pored Ministarstva za saobraćaj Srbije, biti uključena i vojska.

Lozničkim ratarima stiglo seme za ponovnu setvu

Poljoprivrednici u lozničkom kraju od danas na četiri mesta mogu preuzeti semenski materijal, kako bi u što kraćem roku mogli ponovo da zaseju njive na kojima su izgubili

useve tokom poplava.

Član Gradskog veća Loznice zadužen za poljoprivredu Jovan Miladinović, naveo je da će ranim sortama kukuruza ponovo biti zasejano 1.447 hektara oranica na kojima su tokom prošlomesečne poplave uništeni ranije zasejani usevi, preneo je zvanični gradski sajt.

– Predsednici Saveta mesnih zajednica nadgledaju raspodelu pri čemu su, radi pravične raspodele, svi poljoprivrednici u obavezi da lično preuzimaju odobrene kvote semena, uz popunjenu tipsku izjavu Ministarstva poljoprivrede – precizirao je Miladinović.

Dopremljeno je 50 tona semena soje i kukuruza za lozničke ratare koji su posredstvom Zavoda za poljoprivredu prijavili štetu.

Prema uputstvima baznog centra Ministarstva poljoprivrede, na raspodelu semena mogu računati vlasnici parcela koje su veće od 25 ari.

Semenski materijal skladišten je na četiri mesta – u Loznici, Dragincu, Jadranskoj Lešnici i Kozjaku, gde je inače prijavljena i najveća šteta na usevima od poplave.

Prethodnih dana ovdašnjim stočarima, u vidu pomoći podeljena je prva količina hrane za stoku – 20 tona kukuruza i stočnog brašna, 1.150 bala sena koje je kao pomoć upućeno iz opštine Sjenica.

Prošlomesečnom poplavom je u lozničkom kraju bilo zahvaćeno 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a vodenom stihijom je pogođeno 5.000 domaćinstva skoro isključivo na seoskom području, objavljeno je na gradskom sajtu.