Poplavljeni će od države dobiti tipske kuće

Arhitektonski fakultet u Beogradu i Ministarstvo građevinarstva izradiće projekte za izgradnju tipskih kuća za ljude koji su u poplavama ostali bez domova. To je najavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, navodeći da je reč o projektu za kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara.

Otvarajući skup „Novi modeli izgradnje stambenih objekata za ugrožene u poplavama” na Arhitektonskom fakultetu, Mihajlović je rekla da je do sada procenjeno da direktna šteta iznosi skoro 600 miliona evra, od čega je 309 miliona na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi dok su lokalne samouprave prijavile štetu od nešto malo manje od 300 miliona evra, ne računajući Obrenovac.

Mihajlović je rekla da se takođe procenjuje da indirektna šteta od poplava u Srbiji iznosi oko dve milijarde evra i da se ona odnosi na socijalni, ekološki aspekt, proizvodnju i druge štete koje će pretrpeti naša ekonomija narednih nekoliko godina.

Ona je rekla da je do sada procenjeno da je potpuno uništeno između 800 i 1.200 kuća koje moraju da budu izgrađene do jeseni kako bi ti građani imali gde da žive.

Ona je dodala da će se prve procene vrednosti štete u Obrenovcu znati do kraja juna, napomenuvši da ta šteta nije mala.

Ona je rekla da će uskoro biti donet zakon koji reguliše rad kancelarije za obnovu i pomoć i da Vlada na njemu radi danonoćno i da bi taj zakon trebalo da bude pripremljen do vikenda. Prema njenim rečima Vlada žuri sa donošenjem tog zakona kako bi obnova i pružanje pomoći bilo ubrzano i pojednostavljeno.

Mihajlović, koja je predsednik Komisije za procenu štete, rekla je da je Vlada osnovala kancelariju za obnovu i pomoć kao operativno telo kako bi centralizovala sva pitanja oko procene štete i novca.

Ona je navela da je ta kancelarija operativno telo koje će utvđivati kriterijume, na primer za to gde će se i šta graditi, kako će se raspoređivati pomoć i drugo, a sve u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Mihajlovićeva je dodala da je, na primer, već utrđena metodoloija za podelu semena poljoprivrednicima kao i da se sada radi na utvrđivanju kriterijuma za gradnju kuća za one čiji su objekti potpuno uništeni.

Ona je rekla da će na sajtu kancelarije za obnovu i pomoć biti objavljeni svi važni podaci u vezi sa radom tog tela.

Ministarka građevine je rekla da se ne smeju dešavati greške u gradnji objekata, pošto se zbog grešaka više ne smeju gubiti životi, niti rasipati značajna finansijska sredstva. Na pitanje novinara da li se razmatra izgradnja montažnih kuća, ona je rekla da pojedini donatori imaju svoje zahteve kao i da će se o tome razgovarati. Potpredsednica vlade je poručila da više neće moći da se grade objekti na nebezbednim mestima kao što su obale reka, nedaleko od klizišta i slično.