PORAŽAVAJUĆE: U Srbiji se uz Makedoniju NAJLOŠIJE živi u Evropi!

Štednja
Pixabay.com

Zaposleni u turističkim agencijama, sa najnižom platom u Srbiji od 16.800 dinara, mogli su da kupe samo četvrtinu potrošačke korpe, dok su oni s najvećim prihodima, od 21,6 miliona dinara, mogli sebi da priušte čak 323 „paketa“ najosnovnijih životnih namirnica.

 

Zato i ne čudi što je Srbija, uz Makedoniju, prema podacima Svetske banke, imala najveći rast ekonomske nejednakosti u periodu od 1999. do 2014. godine. Analiza portala Makroekonomija pokazuje da je Srbija od relativno niskog koeficijenta ekonomske nejednakosti ili koeficijenta GINI do 2010. godine i kotiranja na 65. mestu sada došla do 21. mesta. Od svih evropskih zemalja samo su Makedonija sa koeficijentom od 43,6 i Rusija sa koeficijentom od 42 iznad Srbije prema najnovnijim podacima.

– Srbija je specifičan primer. Naime, od 2004. do 2010. ekonomska nejednakost je smanjena jer se koeficijent kretao oko 30. Eksplozivan rast nejednakosti u Srbiji zabeležen je u periodu od 2010. do 2014, kada se koeficijent popeo na 38,7. Neke zemlje su smanjile svoje ekonomsku nejednakost, kao što su Peru, Venecuela, Bolivija, Kolumbija i Brazil – kaže finansijski konsultant Dragovan Milićević, autor analize.

Nemate ideju za sopstveni biznis? OVO JE danas NAJUNOSNIJE ZANIMANJE

On navodi da je najviši stepen kriminala, ubistava i haosa u zemljama sa visokim koeficijentom GINI, kao što su Brazil, Venecuela, Kolumbija, Meksiko, Južna Afrika… Objašnjava da je rast koeficijenta GINI mera povećanja nejednakosti u raspodeli dohotka.

– To u prevodu znači da sve manja grupa ljudi prisvaja sve veću količinu dohotka. Nizak koeficijent GINI mera je uravnotežene raspodele dohotka, odnosno ako je ovaj indeks bliži nuli, to je veća jednakost u raspodeli dohotka, a ako je viši, to govori o velikim socijalnim i ekonomskim razlikama – objašnjava Milićević.