Poreska uprava pooštrava kontrolu: I paušalci na udaru inspekcije

Na pitanje da li je tačno da će inspekcija ići u vizitu čak dva puta mesečno, odgovaraju da će se kontrola raditi 'koliko god puta to bude potrebno'.

Dodatnih 400 inspektora kontrolisaće rad svih firmi u Srbiji, bez obzira na to da li se radi o velikim kompanijama ili malim firmama od svega nekoliko zaposlenih.

Kontrolisaće se i paušalci, saznaje Telegraf.rs u Ministarstvu finansija.

– Obveznici će se kontrolisati na osnovu analize rizika, i u tom pogledu neće se praviti razlika između malih, velikih i srednjih firmi, a paušalni obveznici takođe će biti obuhvaćeni kontrolom – navode u tom ministarstvu.

Ipak, u Ministarstvu finansija nismo dobili odgovor kako će tačno inspektori kontolisati firme i šta je sve pod lupom inspektora Poreske uprave.

– Šta će se precizno od dokumentacije tražiti zavisi od tipa delatnosti koju obveznik obavlja i od tipa kontrole koja će se vršiti na osnovu analize rizika – tvrde nadležni.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu finansija, u pitanju je dodatnih 400 ljudi koji su oslobođeni posla iz državne administracije, a koji će se u narednom periodu baviti terenskom kontrolom poreskih obveznika.

– Poreska uprava je do sada već imala preko 2.000 inspektora, a plan je da se u narednom periodu taj broj dodatno poveća – kažu u Ministarstvu finansija.

Na pitanje da li je tačno da će inspekcija ići u vizitu čak dva puta mesečno, odgovaraju da će se kontrola raditi “koliko god puta to bude potrebno”.

– Kod obveznika koji imaju istoriju nepoštovanja propisa one će biti veoma učestale. Kazne su definisane zakonom i zavise od tipa učinjenog prekršaja, a uključuju novčane kazne, zaplenu i privremene mere zabrane obavljanja delatnosti.