Poručuju nam: Dajte Telekom što pre to bolje

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone kaže da ta finansijska institucija nikako nije protiv izlaska Telekoma Srbija na berzu.

Ipak, kako je rekao, smatraju da je toj kompaniji potreban strateški investitor koji će imati značajnu „porciju vlasničkog udela”.

Kako je naglasio, izlazak Telekoma na berzu ne isključuje i traženje strateškog partnera za tu kompaniju.

On je kazao da su predstavnici EBRD već razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem o privatizaciji ne samo Telekoma, već različitih srpskih kompanija, a naročito Dunav osiguranja i Aerodroma Nikola Tesla.

– Postoji interes srpskih vlasti da se te firme privatizuju. Nadamo se da će taj proces uskoro početi – rekao je Patrone.

Odluku u kom će se trenutku krenuti u privatizaciju tih kompanija, prema njegovim rečima, trebalo bi da donesu vlasti u Srbiji, ali je, kako kaže, stav EBRD po tom pitanju je – što pre to bolje.

– Ne treba zaboraviti da je to ipak proces koji mora da se sprovede na najbolji mogući način, i da se organizuje otvoreni tender – rekao je Patrone i dodao da EBRD razume i slaze se sa Vladom u zelji da se maksimizira vrednost tih preduzeća.

Prema njegovim rečima, EBRD je zainteresovana da učestvuje na više načina u privatizaciji – bilo kroz kupovinu udela zajedno sa drugim investitorima, da finansira druge investitore koju bi kupili udeo ili da obezbediti finansiranje kompaniji za dalje investicije.

– Način na koji ćemo učestvovati će biti određen potrebama samog preduzeća kao i privatizacionim procesom. Pa, ako postoji potreba za prodajom udela ili za finansiranjem akvizicije od strane drugih, otvoreni smo i za to – navodi Patrone.

On je podsetio da ta banka već ima vlasničke udele u 39 kompanija u Srbiji. Kako je rekao, u vlasništvu EBRD-a je i oko 25 odsto u državnim bankama – Komercijalnoj i Čačanskoj. Takođe, dodaje, EBRD ima udeo i u privatnim kompanijama, poput MK grupe, Viktorija grupe, Forma ideale.

Pravilo je, kaže, Patrone, da EBRD uvek investira u manjinski paket akcija. Upitan da li učestvuju u odlučivanju, odgovara da su angažovani u korporativnom upravljanju.

– Uvek tražimo mesto u odboru kompanije i određena pravila i mere u skladu sa ugovorom o akcionarima, kako bi unapredili upravljanje i operativni menadžment. Sa druge strane, nikada se ne mešamo u dnevno vođenje kompanije, jer to i nije naš posao – objašnjava on.