POSAO U NORVEŠKOJ: Ako ste iz OVE STRUKE, plata je veća 10 puta!

Kofer
Pixabay.com

Hrvatski lekari masovno napuštaju zemlju, a kako i ne bi kada je plata u Norveškoj deset puta veća nego u njihovoj zemlji.

 

Prema podacima Hrvatske lekarske komore iz prve polovine ove godine, od ulaska Hrvatske u EU gotovo 1.100 lekara prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo potvrde od Komore da napuste sistem.

Do sad je to i učinio svaki treći od njih, što je između 300 i 350 lekara. Takav će se trend, čini se, i nastaviti, posebno zbog primamljivih ponuda koje lekarima i dalje stižu iz evropskih zemalja.

“Potražnja je za hrvatskim lekarima je sve veća, posebno jer su prepoznati kao izuzetno vredni I dobro obrazovani. Pojedine bolnice čak insistiraju isključivo na hrvatskim lekarima”, priča Zrinka Gugić koja je osnovala firmu koja posreduje između stranih kompanija i hrvatskih radnika.

“S druge strane, i ponude koje se stavljaju pred lekare su sve atraktivnije. Tako smo započeli i pilot-projekt saradnje sa Norveškom, koja nije članica EU-a, ali ima najviši standard i lekarima nudi fantastične uslove rada”, objašnjava Guguć.

Trenutno nude radno mesto za dva ginekologa u Hamerfestu, najsevernijem gradu Evrope.

Reč je o bolnici koja ima Odelenje ginekologije, a radni uslovi omogućavaju da lekar radi fleksibilno, pa na primer mogu dve nedelje da radi tamo, a dve nedelje nakon toga da provedu u Hrvatskoj. Takođe, postoji opcija da rade tri meseca u Norveškoj, pa da se vrate na tri meseca u Hrvatsku, odnosno kako želi.

Iako, ne vole da se govori o primanjima, jer ne žele da to bude glavni razlog za dolazak u njihovu zemlju, dovoljno je reći da je mesečna plata koju nude deset puta veća od mesečne plate doktora u Hrvatskoj.

To znači da za dve, tri godine možete da zaradite poprilične iznose, posebno zbog toga što je i život na krajnjem severu puno povoljniji u smislu poreza, ali i ostalih davanja i cena uopšteno.

Nakon potpisivanja ugovora o radu s norveškom bolnicom, pristupa se učenju norveškog jezika.

Kurs se sprovodi u Hrvatskoj u trajanju od šest meseci i za to vreme se prima naknada za život, tzv. stipendija od norveške bolnice, priča Zrinka Gugić, mlada preduzetnica i pravnica, koja takođe, kao profesorka švedskog jezika, priprema medicinsko osoblje za odlazak u Švedsku.

Ova Osječanka kaže i kako se trenutno u Švedskoj takođe otvaraju nove bolnice i prvi kadar koji im je preko potreban, a to su specijalisti opšte medicine, a kasnije i svi ostali specijalisti, kao i medicinsko osoblje.

 
 loading...