POSLE EPS-a NA UDARU I “SRBIJAGAS” : UVEĆANI RAČUNI snabdevačima gasa, imaju li građani razloga za strah?

Gasovod
Wikipedia

Javni snabdevači gasom optužuju "Srbijagas" zbog neregularno uvećanih januarskih faktura za 10,8 odsto i od nadležnih traže objašnjenje.

 

Udruženje distributera prirodnog gasa, koje okuplja 22 trgovca gasom, smatra da “Srbijagas” nije imao osnova da im u januaru podigne cenu gasa jer Agencija za energetiku nije dala saglasnost za promenu cene. Na gubitku su, kažu, jer istovremeno oni ne mogu da poskupe taj energent u maloprodaji.

– Zauzet je stav da energetski subjekti koji se bave javnim snabdevanjem vrate fakture ‘Srbijagasu’ s obzirom na to da su cene koje su iskazane u tim fakturama suštinski neispravne – kaže predsednik Udruženja distributera prirodnog gasa Milan Gavran.

U Agenciji za energetiku kažu da se drže zakonske procedure i da nisu nadležni za veleprodajne, već maloprodajne cene gasa.

Iz Agencije navode da oni ne mogu dati saglasnost javnim snabdevačima na cene prirodnog gasa za krajnje kupce dok se ne odredi cena po kojoj “Srbijagas” snabdeva javne snabdevače.

– Ova cena se utvrđuje u skladu sa tenderom koji je sprovela Vlada Srbije, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike još nije dostavilo Agenciji – napominju u Ageniciji za energetiku.

Iz “Srbijagasa” tvrde da su prethodno snabdevače obavestili o promeni cene gasa.

– Cena po kojoj ‘Srbijagas’ snabdeva javne snabdevače sastoji se od promenljive cene za 1.000 metara kubnih vezane za kvartalno kretanje cena derivata nafte na berzi i fiksnog dela koji sadrži sve opravdane troškove poslovanja. A zavisi i od zvaničnog srednjeg kursa dolara – poručuju iz “Srbijagasa”.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije kaže da mu se čini da su neke institucije govorile da cena gasa neće uskoro porasti, a da niko nije računao da će dolar skočiti.

– Tako da je to izazvalo ovu situaciju da ‘Srbijagas’ mora da pokuša da poveća cenu – dodaje Vuletić.

Po zakonu, građani mesec dana ranije moraju biti obavešteni o eventualnom poskupljenju. Za sada građani Srbije mogu biti mirni, jer će cene gasa za fizička lica ostati nepromenjene.