POSLODAVAC VAM DUGUJE PLATU? Evo kako da je naplatite

Novac
Pixabay.com

Oko 2.000 direktora privatnih i državnih preduzeća koji svojim radnicima nisu redovno isplaćivali zarade uskoro će se naći pred sudom.

 

Toliko je, naime, za celu prošlu godinu Inspektorat za rad pokrenuo zahteva protiv nesavesnih poslodavaca koji nisu marili za jednu od ključnih odredaba Zakona o radu po kojoj je poslodavac dužan da isplati zaradu svakom radniku.

Svaki deseti roditelj ODBIJA DA VAKCINIŠE DETE

Kako su u Ministarstvu za rad potvrdili Blicu, inspektori rada su tokom 2015. imali 35.103 kontrole u oblasti radnih odnosa. Nepravilnosti su našli u 5.706 slučajeva, od kojih se 2.215 odnosi na probleme sa isplatom plata i naknada radnicima.

 – Kako je u 2.215 slučajeva bilo problema sa isplatom, a zahteva za pokretanje prekršajnog postupka je podneto 1.976, to znači da se u nekim slučajevima jedna prijava odnosila na probleme sa platama i po nekoliko desetina ljudi u firmi – rekli su za Blic u Ministarstvu za rad.

Najviše problema sa platama pravili su direktori u proizvodnji. U Ministarstvu kažu da je, generalno, najviše prekršaja bilo u proizvodnji metala, mašina, obuće, hrane. Na listi problematičnih bili su i direktori u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

– Da li direktori isplaćuju zarade inspektori su proveravali kako po službenoj dužnosti tako i po prijavama zaposlenih – navode u inspektoratu.

Ovo su NAJNESTABILNIJE DRŽAVE SVETA I NAJVEĆE PRETNJE MIRU: Pogledajte gde je Srbija

Zaprećena kazna u slučaju problema sa zaradama iznosi od 800.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice, plus 50.000 do 150.000 za odgovorno lice u firmi. Kazna za preduzetnika je 300.000 do 500.000 dinara.

U više anketa Unije poslodavaca Srbije privrednici su tvrdili da nemaju novca za plate jer ne mogu da naplate potraživanja u roku kraćem od 100 dana.

Jedna od mogućnosti kako da izvučete svoju platu jeste i preko Komore izvršitelja. Novac u slučaju neisplaćenih zarada mogu da naplate u roku od mesec i po dana, a potrebno je da im dostavite dokumentaciju o neisplaćenim zaradama.

Kako da naplatite svoju platu

1. Odnesite kod izvršitelja dokumentaciju
2. Izvršitelj ide i popisuje imovinu preduzeća
3. Ako preduzeće nema imovinu, može da se naplati od firminih dužnika
4. Izvršitelj prodaje imovinu i novac daje radnicima
5. Cena izvršitelja je oko dva odsto od dobijene sume, ali zavisi i od težine postupka