POSLODAVCI ČESTO POSTAVLJAJU OVA TRIK PITANJA: Odgovor na svako od njih može doneti zaposlenje

Spremate se za razgovor za posao? Ovo su odgovori na trik pitanja koja poslodavci i HR služba obožavaju!

Razgovor za posao
sxc.hu

Ako tražite posao, verovatno ste već na Internetu pročitali gomilu saveta kako (ne) bi trebalo da se obučete, šta nikako da vam ne “izleti” i kako se piše dobar CV.

Možda ne znate da osoba koja vas intervjuiše ima spremna i trik pitanja, na koja bi trebalo da imate spremne odgovore da ne biste delovali zbunjeno.

Razgovori za posao često podrazumevaju i pitanja koja deluju nelogično ili nevezano za sam posao. Kada obradite vašu stručnu spremu, očekivanja oko plate ili spisak zaduženja, dobićete i neko pitanje koje deluje čudno.

Ovo su najčešća trik pitanja na razgovoru za posao i načini da odgovorite na svako od njih!

1. Najveće mane?

Omiljeno pitanje među HR timovima, koje izluđuje kandidate za posao. Ko zaista želi da nabraja svoje mane? Ali, trik je u tome da pokažete da ste iskreni i da ste ih iskoristili i prevazišli.

Prebacite mane u prošlo vreme i objasnite kako ste radili na tome da ih popravite. Na primer, recite “da ste me pitali pre šest meseci, odgovor bi bio – ne znam mnogo jezika, ali sam u međuvremenu završio/završila kurs engleskog”.

Ili, “do pre nekoliko meseci, to je bilo kašnjenje, ali onda sam našao/našla super aplikaciju za podsećanje i više ne kasnim”.

Odaberite “manu” po svom izboru i pokažite da je prevaziđena. Na taj način, odgovorićete iskreno ali ćete poslodavcu pokazati i da aktivno radite na tome da ispravljate sve što ne valja.

2. Kako bi vas kolege opisale?

Ovo je šansa da sebe nahvalite, ali nemojte se zaletati. Trik je u tome da zvučite skromnije i neodređenije. Nemojte reći “SVI KAŽU da sam ____”, već se ogradite – “mislim da većina ljudi ceni moju osobinu _____”. Ako tvrdite da svi uvek kažu isto, zvučite kao da preterujete, ako se ogradite, zvučite iskrenije.

3. Da ste voće, koja biste voćka bili?

Ili životinja, ili cvet… Razgovor za posao nije test ličnosti, ne bi trebalo da imate spreman odgovor kao što je “jabuka, zato što je svi vole i jako je zdrava”. Ovo je test toga koliko ste spremni da odreagujete u sekundi na neočekivani zadatak. Nema tačnog odgovora na ovo pitanje, važna je brzina snalaženja. Nemojte samo delovati nervozno, odgovorite smireno, s osmehom na licu, i uz objašnjenje svog izbora. Poslodavac ovime testira kako ćete “sutra” odgovoriti klijentu ili mušteriji na neko neočekivano pitanje.

4. Opišite sebe u tri reči?

Odaberite prideve ili imenice koji su u skladu sa pozicijom za koju se prijavljujete, ne sa vašim karakterom. Ako je pozicija rukovodeća, neka jedna od reči bude “vođa”. Ako je početnička, neka to bude “volim da učim”.

5. Da li biste radili besplatno?

Kandidati će često kao iz topa reći “da”, jer smatraju da poslodavac testira njihovu odanost i spremnost da budu tu čak i kada ne ide sve kako bi trebalo.

Nemojte odgovoriti “da”. Poslodavci traže osobe koje umeju da vrednuju sopstvene sposobnosti. Slobodno odgovorite “zaista ne bih” i objasnite zašto.

6. Imate li neka pitanja za nas?

Često je ovo poslednje pitanje na intervjuu za posao, kada ste već ispričali sve o samom poslu, svojoj biografiji i plati. Imajte spremno jedno pitanje, kako bi poslodavci znali da razmišljate i pristupate stvarima aktivno i analitički. Nemojte postaviti pitanje na koje odgovor možete pronaći na sajtu kompanije, ili ponoviti nešto o čemu ste već pričali. Delovaćete nespremno.

Postavite inteligentno pitanje kao što je “zbog čega je osoba koja je ranije radila na ovoj poziciji otišla”? Na taj način, stavićete poslodavcu do znanja da želite da izbegnete eventualne greške svog prethodnika ili prethodnice.loading...