POSLUŠAJTE OVE TRIKOVE I UŠTEDITE NA GREJANJU: Osmi savet je POSEBNO VAŽAN

Radijator
Pixabay.com

U oktobru nam je stigla sezona grejanja, a s njom je, baš kao i svake godine, u fokus pažnje došla i tema kako se ogrejati, ali i što više uštedeti. Evo par praktičnih saveta koji će vam pomoći u tome:

 

U zimskom razdoblju noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto.

Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi vazduh i u kući postaje hladnije, zatvorite ih odgovarajućim materijalima.
 

Jednom godišnje pre početka sezone grejanja pozovite servisera da proveri plinske ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljan plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje efikasan rad celog sistema.

Ne zaklanjajte radijatore zavesama i nameštajem jer to smanjuje njihov toplotni učinak.

Redovno čistite radijatore kako nečistoće ne bi otežavale prelaz toplote.

Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Zračiti ne treba duže od 10 minuta.

Preporučljive temperature koje čine prostoriju toplom, a pritom ne rasipaju energiju su: hodnik 14-17°C, spavaća soba 17°C, kuhinja 17-21°C, radna soba 17-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupatilo 23°C. Preko dana kad nikoga nema kod kuće temperatura treba da bude 16°C, a za vreme zimskog godišnjeg odmora 10°C.