POŠTA SRBIJE UVODI NOVA PRAVILA: Piton u pošiljci izazvao paniku među zaposlenima

Nedavno otkrivanje poštanske pošiljke sa bebom pitonom otvorilo je pitanje odgovornosti pošiljalaca, ali i odgovora države na brojne zloupotrebe te poštanske usluge.

Posta
Dnevno.rs

Kako se uopšte beba piton mogla naći u pošštanskom paketu i ima li odgovornosti onog ko je tako nešto “spakovao” – i nije pitanje, ako se zna da pošiljaoci do sada nisu bili obavezni da ostave lične podatke prilikom slanja pošiljki.

Ubuduće će, međutim, to biti obaveza, koju će, pored ostalog, propisati novi zakon o poštanskim uslugama, čije usvajanje se očekuje uskoro.

Bezbednost, a ne narušavanje privatnosti

Izmenama zakona obezbedila bi se veća kontrola sadržaja pošiljki, kako bi bezbednost građana bila podignuta, a povećan i stepen suzbijanja ilegalne trgovine upravo putem poštanskih pošiljki.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunukacija uverevaju da nova rešenja, međutim, ni na koji način neće ugroziti tajnost pisama, niti bilo kog drugog vida komunikacije, ali ističu da će doprineti da se spreče zloupotrebe.

– Ne možemo svakako govoriti o zadiranju u privatnost ukoliko poštanska pošiljka ima sadržaj koji može predstavljati pretnju po bezbednost građana ili trgovinu nelegalnom robu, ili u najgorem slučaju možda čak i mehanizam i način za pranje novca i finansiranje terorizma – kaže državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a prenosi “Blic”.

Takva vrsta pošiljke, navodi Matić, svakako mora biti predmet kontrole i to nije zadiranje u privatnost građana, već, naprotiv, borba za što veću bezbednost građana.

Prilikom izrade Predloga zakona o poštanskim uslugama, objašnjava, nadležni su imali u vidu član 41 Ustava koji govori o nepovredivosti pisama i drugih vidova komunikacije.

Novim zakonskim rešenjima, kaže, predviđeno je da svi pošiljaoci otkupnih, vrednosnih i pošiljki sa ličnim uručenjem moraju biti identifikovani i mora se izvršiti registracija njihovih podataka, što do sada nije bio slučaj.

– Mora se imati uvid u registarski broj njihovih ličnih dokumenata, kako pošiljaoca tako i primaoca ovakvih vrsta pošiljki. Ovaj član je u potpunosti usaglašen sa mišljenjem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tako da smo se, zaista, potrudili da se ni na koji način ne narušavaju niti privatnost građana, niti njihovo pravo na tajnost pisama i drugih vidova komunikacije – ističe Matić.

Nadležni kažu da slučaj bebe pitona u poštanskoj pošiljci nije prvi takav slučaj nelegalne trgovine životinjama i da je ta pojava u poslednje dve godine u porastu.

Nelegalno se trgovalo zaštićenim životinjskim vrstama, reptilima i pticama poput sova, a inspektori poštanskog saobraćaja su pre dve godine otkrili pošiljku sa tropskim zmijama otrovnicama, koja je poslata iz Pirota za Inđiju.

Konkretno, u slučaju paketa sa bebom pitonom za koju je prijavljeno da sadrži delove bicikla, osim inspektora poštanskog saobraćaja, koji su ispitali slučaj po prijavi poštanskih službenika, reagovale su i druge inspekcije, a protiv pošiljaoca iz Jagodine podneta je krivična prijava zbog zlostavljanja životinja i falsifikovanja isprava.

Oružje, suplementi, odeća…

Uvek se, kaže, reaguje po prijavama i dodaje da su inspektori imali prilike da u pošiljakama zatiču i delove oružja, određene dijetetske suplemente koji nisu registrovani za prodaju na našem tržištu, falsifikovanu robu, uglavnom obuću i odeću, lekove.

– Takođe, bilo je i pošiljki u kojima su otkriveni veliki devizni iznosi, koji su, možda, mogli biti upotrebljeni i za finanisiranje terorizma ili je reč o pranju novca – rekla je Matić.