Postaju sve bogatiji i bogatiji: Ovo su svi svetski milioneri

Vrednost privatnog bogatstva širom sveta povećana je prošle godine za 14 odsto i dostigla 152 triliona dolara, najviše zahvaljujući rastu akcija.

Najveći rast zabeležen je u azijsko-pacifičkom regionu, ne računajući Japan, gde je bogatstvo povećano za 31 odsto, na 37 triliona dolara, navodi se u izveštaju „Boston konsalting grupe”.

Broj porodica koje poseduju milione dolara, takođe je značajno porastao. Izveštaj je obuhvatio gotovinu, depozite, akcije i ostalu imovinu u vlasništvu domaćinstava, a nisu uračunata preduzeća i luksuzna roba.

– U gotovo svim zemljama, rast privatnog bogatstva dešava se pod uticajem snažnog rasta tržišta akcija od druge polovine 2012. godine – navodi se u izveštaju i dodaje da su pored toga uticaj imali i relativna ekonomska stabilnost u Evropi i SAD, kao i znaci oporavka u nekim evropskim zemljama, poput Irske, Španije i Portugala.

Bogatstvo u formi akcija prošle godine je povećano za 28 odsto. U Aziji se izdvaja Kina, gđe je privatno bogatstvo poraslo za više od 49 odsto u 2013. godini.

Očekuje se da će u ovom regionu privatno bogatstvo do kraja 2018. godine porasti na 61 trilion dolara, najviše pod uticajem Kine i Indije.

Ukupan broj milionerskih domaćinstava u svetu lani je povećan na 16,3 miliona sa 13,7 miliona u 2012. godini.