POSTANITE LIDER NA POSLU: Ako poslušate ove savete postaćete PRAVI VOĐA i kolege će vas OBOŽAVATI!

posao
pixabay.com

Ako se ne vidite u poziciji lidera zbog svoje stidljive, introvertne prirode, pokazaćemo vam na koje načine možete preći preko ličnih barijera i postaviti se tako da svi u vama vide pravog vođu i osobu koja iz svih može da izvuče najbolje.

 

Inicijativa

Morate pokrenuti inicijativu za razgovorom kada ste u grupi ljudi. Pokušajte najpre da opustite druge i saznate njihova interesovanja, ali i ciljeve na poslu. Pokušajte da im pomognete da dođu do njih i iako vam u početku bude teško, uspećete. 

Komunikacija

Da biste bili lider, a uz to prešli svoje barijere, potrebno je da naučite da komunicirate sa ljudima “u četiri oka”. To znači da morate da slušate isto koliko i pričate i da budete aktivni u tom razgovoru. I sami znate da to nije teško, samo vam je potrebna praksa. 

Delite očekivanja

Možda biste voleli ovo da izbegnete, ali zaista ne bi trebalo jer ćete se na ovaj način približiti ljudima sa kojima radite. U svakom trenutku i kada mislite da je to potrebno delite svoja očekivanja, mišljenja, ali i savete. Pomozite drugima i oni će vam se sigurno odužiti. Takođe ne zaboravite da kažete šta drugi mogu da očekuju od vas.

Empatija i saosećanje

Mnogi su navikli na lidere koji stalno gledaju samo na sebe i ne znaju da saosećaju sa svojim kolegama. Vama, kao introvertnoj osobi, saosećanje je na visokom nivou jer jednostavno volite da pomažete i saslušate druge, kao što to želite da i neko vama pruži. To što ste na višoj poziciji ne znači da je neko drugi ko nije pored vas – niži od vas. Ohrabrujte kolege, dajte im motivaciju svakodnevno, pokažite da verujete u njih. Isto tako ne treba da bežite od konflikta – sa zdravim razumom i razmišljanjem se sve može rešiti na miran i pozitivan način.

Komforna zona

Iako je u njoj najlepše i najsigurnije, morate iz nje izaći kad-tad, a naročito kada dođete do mesta lidera. Zaobiđite sumnju u sebe, ponašajte se kao da ne znate šta ćete od samopouzdanja (naravno, u granicama normale jer niko ne voli egoistične osobe) i pričajte sa svima. Takođe postavljajte sebi izazove kada god možete i nađete vremena za to, jer će vas oni najviše aktivirati. 

Odmorite se

Vama razgovor, izlasci i konstantni sastanci mogu biti previše naporni, što je sasvim u redu. Izdvojite sat-dva za sebe (ili više) i posvetite se svojim razmišljanjima i sakupljanju utisaka. Tako ćete odmoriti mozak i pružiti sebi dovoljno energije za sledeću “rundu”.