POTPUNI OBRT: Vučić otkazao sednicu Vlade na kojoj je trebalo da se odluči o Železari

Sednica na kojoj je trebalo da se razmatra ponuda Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo, otkazana je.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sednica Vlade Srbije koja je trebalo da počne u 8 sati, kao i konferenciju za novinare, koja je bila zakazana za 9.

Vučić je otkazao i posetu Obrenovcu.

Kako prenosi RTS, tokom noći trajali su intenzivni pregovori sa Esmarkom, koji je jutros poslao novu ponudu.

Konferencija bi trebalo da bude održana u toku dana.

Glavna prepreka u pregovorima jesu garancije. Vlada Srbije traži od Esmarka da ne otpušta radnike kojih ima oko 5.000.

Svoj stav o ponudi Esmarka treba da daju i privatizacioni savetnik, kao i Komisija za strateško partnerstvo.

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Pregovori su najpre vođeni u Beogradu, a završne razgovore u sedištu Esmarka u Pitsburgu od 12. februara predvodio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

Esmark je 15. februara dao Vladi Srbije kontraponudu, da bi jutros stigla nova ponuda te kompanije.

Sa Esmarkom je pregovarano o 30 elemenata važnih za ugovor koji su se odnosili na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari.

Vlada Srbije je spremna i za plan B, odnosno da u slučaju odustajanja Esmarka od preuzimanja većinskog udela, Železara ostane u državnom vlasništvu, a da njen rad, odnosno nabavku sirovina i pronalaženje kupaca za čelik, bude prepušten profesionalnom menadžmentu koji bi angažovala država.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između  340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Trenutno Železara bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima duguje još 12 miliona evra, a ta kompanija mesečno državu košta 10 miliona evra.

Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.