POZICIJA ISTA, A PLATA RAZLIČITA: Ako osećate DISKRIMINACIJU na poslu, ovo je PRAVO REŠENJE za vas!

Žena
Pixabay.com

Sve dok nemate saznanja o primanjima kolege koji je angažovan na istoj poziciji kao i vi, teško je govoriti o diskriminaciji. Ukoliko se ispostavi da su vaše sumnje opravdane, moguće je podneti pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili pokrenuti postupak pred sudom.

 

U Srbiji su primanja izjednačena u javnom sektoru, dok za privatni nema podataka. Upućeni kažu da je diskriminacija najčešća u stranim korporacijama, a često se dešava da žene zarađuju manje od kolega na istim pozicijama, prenosi RTS.

– Žene koje su zaposlene i koje rade su naravno opterećene raznim stvarima koje pored svog posla moraju da obavljaju. Postoje i stereotipi da žene ne mogu da odgovore na sve zadatke koje im poslodavci zadaju tako da je to dovelo do toga da se naparavi takva razlika – navodi Olivera Popović iz Udruženja poslovnih žena.

Tu razliku ne pravi direktor programerske firme u kojoj 40 odsto zaposlenih čine pripadnice lepšeg pola.

– Proverio sam kolege i koleginice na testu, u prodaji, računovodstvo – nisam našao taj primer. Što se mene tiče lično ako ste vi dobri u svom poslu to određuje vašu platu. Ako ste vi lepši od kolege to može biti samo plus, nikako minus – kaže privrednik Nebojša Matić.

Minus u zaradi samo zato što su žene, češće beleže one u EU nego u Srbiji. Republički zavod za statistiku računa da zarađuju 8,7 odsto manje od muškaraca. Međutim, retko se odlučuju da dokažu da su diskriminisane.

– Imali smo do sada samo jednu pritužbu za koju se ispostavilo da to u praksi nije bila istina. I pitanje je na koje podatke bismo zaista naišli kada bi postojala zakonska obaveza javnog objavljivanja plata – istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Nejednako vrednovanje, objašnjavaju upućeni, nije dobro za međuljudske odnose niti za ekonomiju. Ostavlja posledice i na ličnom planu.

Popovićeva je rekla da je dosta žena otišlo u preduzetničke vode iz nužde – ostale su bez posla ili nisu mogle da se dovoljno dokažu, a imale su energiju i sposobnost. Kako dodaje, ima i s druge strane da su se obeshrabrile i povukle, da su izgubile sampouzdanje.

Podstrek da prijave diskriminaciju uskoro stiže od Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Priprema se publikacija u kojoj su zabeležena iskustva iz drugih zemalja gde su žene dokazale da su u neravnopravnom položaju.

– Upravo ona je posvećena teretu dokazivanja, načinu prikupljanja dokaza, može pomoći i onima koji odluče da se ovom temom bave pa i da prijave diskriminaciju – navodi Jankovićeva.

Podatak da muškarci zarađuju i petostruko više od koleginica na istim pozicijama nedavno je uzdrmao Britanski javni servis. Zbog nejednakih primanja jedna urednica podnela je ostavku. Šestorica televizijskih voditelja pristala su na smanjenje plata.loading...