PRAVA ISTINA O RADU U NEMAČKOJ: Jedva čekaju da pronađu posao, a onda trpe uvrede i diskriminaciju!

Negovatelji iz Srbije i drugih zemalja Balkana i istočne Evrope u Nemačkoj rade za manje para i pod gorim uslovima nego domaći radnici, piše u jednoj studiji. Uz to su često meta diskriminacije i rasističkih uvreda.

Pixabay

Poslednjih godina se često govori o takozvanim deficitarnim zanimanjima u Nemačkoj i s tim u vezi o negovateljima starih osoba. Prognozira se da će stotine hiljada njih nedostajati demografski sve starijoj Nemačkoj u narednim decenijama. Iz Srbije je u ovu zemlju došao relativno veliki broj negovatelja sa potrebnim kvalifikacijama, čijim radom su poslodavci uglavnom zadovoljni, prenosi Dojče vele.

To „zadovoljstvo” ne mora biti motivisano samo kvalitetom rada, već i izdržljivošću u odnosu na (bolje plaćene) domaće negovatelje. Tako je sasvim uobičajeno da se na internet-sajtovima za posredovanje radne snage negovatelji iz Srbije reklamiraju tekstovima poput ovog: „Pošto su prosečne plate u Srbiji i čitavoj Istočnoj Evropi znatno manje nego u Nemačkoj, pri njihovom zapošljavanju su troškovi bitno manji nego u slučaju 24-satne nege za koju bi bilo zaduženo nemačko osoblje.”

Rasizam i diskriminacija

Najnovija studija fondacije „Hans Bekler” pokazala je da negovatelji iz Istočne Evrope ne samo što rade pod lošijim uslovima od svojih nemačkih kolega, već vrlo često moraju da trpe rasističke i diskriminatorske primedbe i ponašanje pacijenata ili članova njihovih porodica.

Kada je reč o uslovima rada, studija je pokazala da takvi negovatelji mnogo češće od nemačkog osoblja rade prekovremeno bez naknade, da češće preuzimaju na sebe i čišćenje prostorija i da su po završetku radnog vremena mnogo više iscprljeni od nemačkih kolega.

Što se tiče diskriminacije, ona se najvidljivije ispoljava u vidu ksenofobičnih komentara, nipodaštavanja, pa i fizičkih napada osoba koje se neguju ili članova njihovih porodica na negovatelje iz Istočne Evrope.

U Švedskoj mnogo bolje

U firmama koje zapošljavaju negovatelje normalno je održavanje redovnih sastanaka na kojima se utvrđuje plan rada i rešavaju problemi. Radnici iz Istočne Evrope mnogo ređe učestvuju na takvim sastancima. Samo 14 odsto njih prenosi da svakog dana prisustvuje sastancima sa svojim pretpostavljenim, dok je to slučaj sa 27 odsto nemačkih negovatelja.

Autorka studije Hildegard Teobald kaže da su za to krivi i rasizam i predrasude. Ona je tokom proteklih osam godina ispitivala uslove rada negovatelja u Nemačkoj, Švedskoj, Japanu i drugim zemljama. Prema njenim rečima, posebno oštar odnos prema negovateljima stranog porekla je zabeležen u Nemačkoj. U Švedskoj, na primer, tako nešto je prisutno u mnogo manjoj meri.

Fondacija „Hans Bekler” predlaže da se u firmama ovaj problem najpre identifikuje i da se njime intenzivnije pozabave zastupnici radnika kao i sami poslodavci.