Bliže se praznici, a sa njima i ''proširena'' potrošačka korpa. Građani Srbije će pred veliki hrišćanski praznik jaja plaćati i do 25% skuplje, dok je pojedino voće i povrće skuplje i do 40%.

 

Potrošačka korpa po evropskim standardima, u Srbiji je neretko nemoguća misija. Za kupovinu namirnica i plaćanje mesečnih računa srpskoj porodici potrebna je skoro jedna i po prosečna zarada. Praznici se bliže, a cene jaja i povrća sada zadaju novu glavobolju.

Dok su cene jaja u Beogradu, u susret praznicima, dostigle cenu i od 18 dinara, na zapadu i jugu Srbije nešto su jeftinija. Međutim, pojedino povrće i tamo je dostiglo cenu veću i od cene mesa.

Tako je cena turskog paradajza 230 dinara, a domaći krastavac 150. Najskuplja je uvozna paprika koja dostiže cenu i do 350 dinara (kilogram).

Jedan od najstarijih proizvođača jaja za B92 kaže da su zbog potresa na tržištu i izrazito niskih cena mnogi živinari odustali od proizvodnje. Kako tvrdi, upravo zbog nestašice došlo je i do poskupljenja.

Da bih ja njega proizveo mene košta oko 8,5 dinara. Ja prodajem po 12 dinara, ko dalje zida cene, to verovatno u trgovini moraju da kalkulišu svoju maržu, svoju zaradu, novi pdv, a vidim da se prodaje negde po 15,16, pa i 17 dinara – kaže Miloš Tajsić, proizvođač jaja iz Puhova, Dragačevo.

Gotovo da nema voća ili povrća koje u proteklim nedeljama nije poskupelo, a na hranu i piće i dalje odlazi najviše, skoro 40% odsto kućnog budžeta.