Kupovina jaja, pred Vaskrs, ali i obično, "posao" je na koji ne obraćamo mnogo pažnje. No, možda bi trebalo.

 

Postoji par “caka” koje treba znati pre nego jaja stavimo u potrošačku korpu.

Pre svega, nije svejedno da li ćete kupiti jaja pod oznakom “A” ili “B”, jer se prvom označavaju sveža, a drugom rashlađena jaja, koja se čuvaju i do pola godine pre nego dođu na raf. Kako je razlika u ceni uglavnom minimalna, ipak bi trebalo izabrati svežija jaja, i izbegavati oznaku “B”.

Što se klasa tiče, tajna je u gramaži. Klasu “S”, odnosno jaja najviše kategorije, treba da karakteriše gramaža od 65 do 70 grama po jajetu. Jaje “A” klase treba da bude između 60 i 65 grama, a klase “B” od 55 do 60. Klasa “C” je za jaja ispod težine od 55 grama.

Iako često posežemo za jajima na pijaci, misleći da su “domaća” uvek bolja, ipak treba znati i da ona u supermarketima prolaze obaveznu i strožu kontrolu.