PREDUZMITE KONTROLU NAD NOVCEM: Evo kako da USPEŠNO vodite svoje finansije tokom 2019. godine

2019. je godina novih početaka i to u svakom smislu. Zato čak iako ste prethodnih godina bili u krizi sa budžetom, ova godina je pravo vreme da rešite svoje finansijske poteškoće.

pixabay.com

Rešenje je jednostavno. Počnite da vodite računa o svim troškovima koje imate i stavite svoje mesečne rashode na papir. Kada kažemo sve rashode, pre svega mislimo na mesečne račune i troškove, kao i namirnice koje su vam potrebne na mesečnom nivou.

Uz to, na spisak dodajte i koliko novca potrošite na odlaske u kafić, kupovinu garderobe i slično, jer ćete na taj način imati potpuni uvid u svoje dosadašnje raspolaganje budžetom. Uz ovakav plan, moći ćete da sprečite sav suvišni odliv novca i da napravite mesečnu ušteđevinu.

Za ovakav podvig, pre svega vam je potrebna motivacija, tako da, još pre nego što počnete da štedite smislite u šta biste mogli da uložite ušteđeni novac, kako biste imali dodatni podsticaj za štednju. Bitno je da fokus sa smanjenja troškova pomerite na povećanje vaše ušteđevine, piše portal Lepota&Zdravlje.

Da biste još više uštedeli, pokušajte da novac, koji biste mesečno stavili na račun za štednju, posmatrate kao dodatni trošak i da ga odmah oduzmete od plate i stavite na račun, kako ga tokom meseca ne biste potrošili na stvari koje vam nisu baš neophodne.

Trudite se da sve plaćate kešom, jer ćete tako imati neuporedivo bolji uvid u svoje troškove.

Štedite kako biste dostigli svoje finansijske ciljeve, ali nemojte biti žrtva svoje štednje. Dopustite sebi po neki poklon, s vremena na vreme, kako bi vam ovakav način štednje lakše pao.

Poslednji korak dobre štednje biće provera. Odaberite jedan dan u mesecu, kada ćete proveravati svoje bankovne račune, kako biste uvek bili u toku sa novcem sa kojim raspolažete.

Ovakav način štednje u mnogome će olakšati 2019. godinu, jer vam neočekivani troškovi više neće stvarati stres, s obzirom da ih uvek možete pokriti ušteđenim novcem.

Ove godine ne dozvolite da novac kontroliše vaš život, već vi preduzmite kontrolu nad svojim planovima i finansijama.