PREGOVARAJTE SA SVOJIM ŠEFOM: Dve kratke rečenice donose povišicu plate

Keli Kofi je glavna izvršna direktorka američke banke "JPMorgan Chase". Prošle godine je toj banci, koja upravlja bogatstvom vrlo bogatih klijenata, podigla prihode za deset odsto. Njeni saveti možda mogu pomoći i vama.

Rukovanje
Foter:MyTudut / photo on flickr

Na nedavnom panelu o karijernim ciljevima Kofi je iznela svoj savet kako od šefa zatražiti povišicu place. Smatra da tvrdi pregovori ne donose uvek uspeh te da bi taktičniji pristup mogao doneti više koristi.

Bilo da tražite povišicu ili pak pregovarate o novom poslu, Kofi kaže da će vam više uspeha doneti rečenica: “Cilj mi je da imam platu xy hiljada dinara. Šta trebam uraditi da bih to postigla?”.

Evo zašto vas pitanje postavljeno na ovaj način može lakše dovesti do željene povišice ili željene plate.

Postavite li pitanje na koje je samo moguće odgovoriti sa da li ne, zatvarate vrata daljim pregovorima, piše Inc. Ako vam odgovore negativno, nemate kud, razgovor je završen. Od povišice neće biti ništa, barem ne u neko skorije vreme. Kada postavite otvoreno pitanje poput onoga koji je Kofi predložila, ostavljate prostor za razgovor sa poslodavcem i dajete mu priliku da vam izloži šta bi trebalo uraditi da dobijete željenu povišicu.

Time ste pokazali da želite iskren i otvoren razgovor o svojoj plati, a ne igrati mentalne igrice. Isto tako, važno je da imate realan cilj i pri postavljanju željenog iznosa uzmete u obzir svoje iskustvo, tržišnu vrednost vaše pozicije kao i druge faktore koji bi mogli uticati na odluku vašeg poslodavca. 

Drugi deo vašeg pitanja, onaj koji se odnosi na to što trebate uraditi da biste došli do željene plate pokazuje da ste voljni uložiti dodatni napor kako biste došli do povišice.

Time tražite dodatne odgovornosti i pokazujete da želite da vas se usmeri kako biste bili još uspešniji u svom poslu.

Na kraju je Kofi objasnila da pregovori neće možda dovesti do tačnog iznosa koji ste zahtevali, ali isto tako podseća da je tako u svim pregovorima.