Promet na 'Produktnoj berzi' u Novom Sadu u ovoj sedmici je bio za 46,27 odsto manji nego prethodne sedmice i da zabeležen promet od 1.137 tona robe.

Finansijska vrednost prometa ja iznosila 25.654.700 dinara, odnosno 36,79 odato manje u odnosu na prethodni nedeljni izveštajni period, navodi se u izveštaju te poljoprivredne berze.

Ocenjuje se da je na značajan pad prometa uticao ‘veoma agresivan rast dolara’ koji je od početka godine prema dinaru ojačao za 8,35 odsto, uz napomenu da tržišna strategija velikih izvoznika neposredno zavisi od deviznog faktora.

To je, ističe, se što je sve tržišne aktere u velikoj meri primoralo na apstinenciju dok se devizno tržište konačno ne stabilizuje, ili bar malo primiri. Kukuruz je uobičajeno bio najprisutnija roba na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu, sa više od 80 odsto ukupnog prometa u ovo sedmoci.

Prosečna cena trgovanja kukuruza u SRPS kvalitetu je iznosila 15,38 bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što predstavlja rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje od 1,28 odsto. Tokom nedelje cena se kretala u rasponu od 15,20 dinara do 15,40 dinara, što je ujedno i cena na zatvaranju trgovanja u nedelji za nama. Istice se da je kuriozitet što ove sedmice na tržištu pšenice nije zakjučen nijedan kupoprodajni ugovor preko berze.

„To ne znači da nije bilo dinamke na ovom tržištu. Naprotiv, i ponuda i tražnja su kandidovale svoju nameru da trguju, ali su razlike u kotiranim cenama u nalozima prodaje i kupovine bile suviše velike da bi se zaključio ugovor”, navode analitičari „Produktne berze” u Novom Sadu.loading...