Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će Vlada uputiti Saboru izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će u sledećih godinu dana fiksirati kurs švajcarske valute na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija.

“Radi se o desetinama hiljada porodica koje sada mogu mirno da idu na spavanje, više neće morati da gledaju non-stop na kursnu listu. To je moja državnička odluka”, rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija, Hrvatske narodne banke (HNB) i banaka.

On je dodao da se u idućih godinu dana može pristupiti razgovorima o konverziji kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost HNB, jer to nije u isključivoj nadležnosti Vlade.

Milanović je ocenio da je odluka Vlade presedan i poručio da dužnici neće završiti u bankrotu. Upitan o mogućnim tužbama bankara, premijer je rekao da je jedino moguća ustavna tužba, ali da je država tu da zaštiti svoje građane.

Očekuje se da će Vlada sa sutrašnje vanredne sednice uputiti zakonski predlog Saboru. Predsednik Sabora Josip Leko rekao da će ta odluka biti uvrštena u dnevni red već u petak.

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna.

Hrvatsko Udruženje Franak zatražilo je ranije danas hitno donošenje moratorijuma na kurs za sve kredite u švajcarskim francima, odbacivši promenu kamatne stope na te kredite kao meru koju je kao najiverovatniju danas najavio ministar finansija Boris Lalovac.

Udruženje, pored toga, traži zabranu oduzimanja nekretnina dužnicima koji su kredite uglavnom uzimali zbog kupovine stanova i preporučuju da se krediti konvertuju u kune.

Ukoliko se njihovim zahtevima ne udovolji na sutrašnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka, Udruženje će “započeti s mobilizacijom svojih članova i iskoristiti sva sredstva koja su ima na raspolaganju”, navedeno je u proglasu objavljenom na njihovom sajtu.

– Udruga Franak odlučila je da preventivno deluje i započne s mobilizacijom građana. Situacija je alarmantna, moramo svi biti svesni da ukoliko se ne usvoje naši zahtevi velikom broju građana će biti ugrožena egzistencija i mnogi od njih će ostati bez svojih domova – navedeno je u proglasu.

Bohaček: Milanović je postupio suprotno dogovoru
Predsednik Hrvatskog Udruženja banaka (HUB) Zoran Bohaček izjavio je večeras za portal “N1” da je premijer Milanović postupio suprotno dogovoru s bankama kada je objavio da će izmenama zakona o potrošačkim kreditima kurs franka idućih godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna i to na teret financijskih institucija.
“Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine”, rekao je Bohaček.
On je podsetio da je na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva finansija, Hrvatskog udruženja banaka i Hrvatske narodne banke rečeno da su banke u iduća tri meseca spremne da snose teret rasta švajcarskog franka i tako olakšaju građanima, što je suprotno od onoga što je na vanrednoj konferenciji izjavio Zoran Milanović.
“Ovo je kratkoročno rešenje dok u donošenju dugoročnog rešenja Ministarstvo financija mora imati glavnu ulogu”, rekao je predsednik HUB-a Zoran Bohaček po okončanju sastanka.loading...