Presedan: Nemačka više neće koristiti gas već ovo?

Nemci na sve načine pokušavaju da smanje svoju zavisnost od ruskog gasa.

Nemačka vlada bi mogla da dozvoli hidrauličko lomljenje škriljaca na 86 odsto svoje teritorije, što je prvi korak ka ekspoataciji gasa iz ovih resursa.

To bi bar donekle moglo da smanji zavisnost prve ekonomije evrozone od ruskog gasa, preneo je AP.

Ukupan udeo uvoza ruskog gasa u Nemačkoj iznosi 35 odsto.

Izmena zakona koja se odnosi na eksploataciju gasa iz škriljaca na predlog ministarstva ekonomije mogao bi da stupi na snagu od 2015.

Nemački ministar ekonmije, Sigman Gabrijel, izložio je u pisanoj formi predlog vladi da dozvoli primenu metode hidrauličkog lomljenja škriljaca posle preispitivanja uslova zaštite životne sredine van zaštićenih zona koje se prostiru na 14 odsto ukupne nemačke teritorije. Za sada je još teško proceniti potencijal gasa iz škriljaca u Nemačkoj. Prema oceni američkog ministarstva za energetiku iz 2013, Nemačka poseduju 476 mlijardi kubnih metara rezervi gasa iz škriljaca, što je šest puta manje od francuskih rezervi.

Pristalice eksploatacije gasa iz škriljaca nadaju se da će u narednim godinama biti otkrivana nalazišta. S druge strane, protivnici ove metode, na čelu sa strankom zelenih, smatraju da će rezerve biti male na nemačkoj teritoriji i da neće biti interesa za ekspoloatacijom ovih resursa.

Ukrajinska kriza ima veliku ulogu u preispitivanju dosadašnje energetske politike Nemačke, izjavila je u martu nemačka kancelarka Angela Merkel.