PRESTANITE SA NERVIRANJEM: KAKO da sredite finansije za samo 4 nedelje?

Novčanik
Pixabay.com

Ako želite da napokon prestanete da se nervirate oko novca, pokušajte da sprovede ovaj četvoronedeljni plan...

 

PRVA NEDELJA: Vratite dugove

Jedan od prvih koraka koje treba da učinite kako biste počeli da dovodite svoju finansijsku situaciju u red jeste da počnete da vraćate dugove ukoliko ih imate. Ako imate neki veći dug koji ne možete odjednom da otplatite, izračunajte koliko novca možete da odvojite od plate i iz koliko delova je realno da ga vratite. Neka ta cifra uđe u vaš plan mesečnih troškova. Nikako se nemojte zaduživati na drugom mestu kako biste vratili prethodni dug. To je vrzino kolo iz kog ćete se teško izvući. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da ne pozajmljujete novac ako za to nemate neku hitnu situaciju.

DRUGA NEDELJA: Otvorite štedni račun

Jedan od najboljih načina da zaista uštedite novac jeste da u banci otvorite štedni ulog. Ovo možete učiniti uplatom gotovine u ekspoziturama banke, prenosom sredstava sa drugog računa u svojoj banci ili iz neke druge banke. Otvaranje i vođenje dinarskih štednih uloga banke za vas uglavnom vrše besplatno. Postoji dinarska i devizna štednja i najbolje bi bilo da se u banci raspitate koji su uslovi i šta vam se najviše isplati.

TREĆA NEDELJA: Napravite spisak računa

Uzmite jednu svesku u kojoj ćete zapisati sve mesečne račune koje dobijate i izračunajte koliko novca treba da odvojite za njihovo plaćanje. Kada dobijete platu, odmah odvojite novac za račune kako ne biste došli u situaciju da kasnite sa plaćanjem i da budete u dugovima. Možete takođe da uzmete kalendar i da obeležavate dane kada vam stižu računi da biste na vreme isplanirali plaćanje. Ne bi bilo loše i da napravite proračun koliko vam para mesečno treba za kupovinu namirnica i potrepština za kuću. Naravno, uvek se može desiti da vam nešto neplanirano iskrsne, ali nije loše imati neku ideju o tome koliko para vam otprilike treba na mesečnom nivou.

ČETVRTA NEDELJA: Napravite godišnji plan izdataka

Retko ko u današnje vreme ima takva primanja da može sebi da priušti baš sve što poželi. Osim svakodnevnih troškova koje ne možemo izbeći, postoje i oni, kao što su putovanja, koji zahtevaju više novca. Ukoliko volite da otputujete leti na more, a zimi na planinu ili da obiđete neki grad, verovatno ćete morati da skupljate novac za ta putovanja. Iako ovo deluje kao veliki izdatak, ako ga na vreme isplanirate, olakšaćete sebi i izbeći ćete nerviranje zbog kog može da vam lepo putovanje presedne.

Razmislite dobro na šta svaki dan trošite novac i koliko možete uštedeti ako tu napravite male izmene. Na primer, umesto da svaki dan naručujete hranu u kancelariju, skuvajte sami ručak za mnogo manje pare i ponesite na posao. Ili umesto da idete taksijem, koristite gradski prevoz.

Ako redovno posećujete kozmetičke salone, pogledajte na sajtovima za popuste šta imaju u ponudi i umesto regularne cene koju plaćate, možete proći čak i do 80 posto jeftinije. Razliku u novcu odmah stavite sa strane. Iznenadićete se koliko na ovaj način možete da uštedite i potrošite na neke krupnije stvari.loading...