PRILIKA ZA ZARADU: Italijani traže sezonske radnike sa Balkana

Branje voća
Pixabay.com

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zainteresovani za ponudu Italije za sezonske poslove u 2015. moraće sami da se obaveste o uslovima

 

Italijanske vlasti nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih zainteresovani mogu da se prijave.

Vlada Italije objavila je početkom maja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inostranstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih zainteresovani mogu da se prijave su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore.

Ovaj oglas za sezonske poslove objavljen je samo na italijanskom jeziku, na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, gde zainteresovani treba da popune prijavu.

To znatno otežava informisanje o poslovima, procedure prijave, proveru radnih mesta i uslova rada.

Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH objašnjava da zemlje EU uglavnom primenjuju praksu da stranci izvan EU zainteresovani za sezonske poslove u zemljama EU sami sebi pronalaze posao preko oglasa koji objavljuju njihove institucije, berze rada ili poslodavci.

– Oni se rukovode pravilom slobodnog tržišta rada, dok bismo mi za naše državljane proveravali o kakvim radnim mestima se radi i pod kojim uslovima će da rade – rekao je Pupić i dodao da je veoma bitno da se poslovi traže preko licenciranih agencija.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih “posrednika” s područja bivše Jugoslavije koji traže “sezonske berače” voća za Italiju, Finsku, Norvešku.

Od 13.000 radnih mesta za sezonce koje Italijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervisano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.loading...