PRIMENITE IH SVAKOG DANA: Deset sjajnih trikova koji pomažu da uštedite novac

Saveti za štednju nikada nisu na odmet, pogotovo kada imate mnogo troškova oko porodice i dece pa vam se čini da vam novac prosto beži iz novčanika.

Novac
Pixabay.com

Uz par saveta moći ćete da uštedite dosta novca i to od doručka pa sve dok ne legnete da spavate.

Zdravi doručak ne mora da bude preskup. Pržena jaja, paradajz i hleb od celog zrna žitarica možete da spremite i kod kuće i ne morate da jedete u skupim kantinama ili da kupujete nezdravu hranu u pekari.

Pre nego bacite nešto u smeće razmislite možete li da ga iskoristite za nešto drugo. Tako kutije od žitarica, kartone od jaja i flaše možete iskoristiti za izradu dekoracija u stanu ili da ih reciklirate.

Ukoliko nećete biti u stanu ceo dan, zavrnite radijatore da vam ne vuku struju bespotrebno i pojačajte ih kada se vratite kući. Isti slučaj je i sa klimom koja se često smatra velikim potrošačem.

Kada odete sa vašim detetom kod lekara pitajte na recepciji da li možete da dobijete neke besplatne uzorke hrane za bebe, formule, lekove za decu ili antibakterijske maramice.

Kada krenete sa detetom u šetnju ponesite užinu od kuće, umesto da kupujete grickalice kada ste napolju. Nemojte detetu kupovati flaširanu vodu ako sednete u kafić već potražite čašu vode sa slamčicom i uštedite.

Potrudite se da zapratite neke stranice na društvenim mrežama koje oglašavaju sniženja i pre nego krenete u šoping proverite da li ste dobili na mail neke kupone ili vaučere za popust.

Deci kupujte knjige i igračke koje su na sniženju. Možete i da razmišljate unapred pa ako znate da vaši mališani uskoro imaju neku rođendansku proslavu kupite poklon na sniženju unapred. Možete sa drugim roditeljima u vrtiću organizovati razmenu igračaka. Deca često imaju gomilu igračaka i igraju se sa njih par. Neka svako dete donese igračku koju najmanje koristi u igri i neka je zameni za neku “novu”.

Crteže vaše dece čuvajte i koristite ih kasnije za čestitke za praznike ili kao pozivnice za rođendan. Tako ćete uštedeti novac na čestoitk ei pozivnice koje znaju da budu baš skupe.

Ukoliko imate dvoje i više dece organizujte im zajedničko kupanje. Tako ćete uštedeti na vodi, a deci ćete prirediti pravu zabavu u kadi.

Ako volite da čitate pre spavanja, nemojte uvek kupovati nove knjige. Učlanite se u gradsku biblioteku i pozajmljujte knjige jer ćete tako uštedeti, a moći ćete i više da čitate jer nećete morati da čekate platu kako biste došli do nove knjige koja vam se čita.