‘Prljavi’ zanati najtraženiji: U srednjim školama u Srbiji još 3 nova super plaćena zanimanja

U srpskom društvu trebalo bi razbiti predrasude da su bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar prljavi zanati jer su se tehnologije promenile.

Svršeni osnovci u Srbiji od iduće školske 2014/15. godine imaće na raspolaganju za upis u osam srednjih škola tri nova obrazovna profila, bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar, koji nedostaju privredi, a sa kojim će veoma brzo moći da se zaposle, posle tri godine školovanja.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom prosvete i zainteresovanim kompanijama, ustanovili su zanimanja za kojim postoji velika potražnja na tržištu rada i od jeseni ih uvode u osam škola u Srbiji.

Dva obrazovna profila trećeg stepena, bravar-zavarivač i električar su modernizovani, a treći je sasvim nov – industrijski mehaničar, rezultat je GIZ projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji”, čiji je cilj da se proizvede stručna radna snaga, koja će odmah po završetku škole, moći da se uključi u posao.

U sprovođenju programa školama će pomagati kompanije, koje će u svojim pogonima organizovati praktičnu nastavu učenicima.Prema oceni rukovodilaca GIZ Projekta, korist će biti obostrana, jer će potreban školovani kadar po završetku biti zapošljavan, pošto su se preduzeća širom Srbije izjasnila o svojim potrebama za kadrovima, a kompanije neće morati da ulažu novac u prekvalifikaciju radnika.

Industrijski mehaničar, kao novi smer, prvo će biti uveden u Tehničku školu “Milenko Verkić Neša” u Pećincima, gde će imati praksu u nekoliko kompanija, među kojima je i nemački BOSH.

Tvorci profila, kao prednost navode to što su poslodavci uključeni u čitav obrazovni proces, uz mogućnost da na kraju izaberu učenike koje će zaposliti, a koje su sami obučili kao radnike.

Takođe, navode u GIZ, u srpskom društvu bi trebalo razbiti predrasude da su to “prljavi zanati”, jer su se tehnologije promenile, a ta zanimanja, osim što su tražena, i dobro su plaćena.

Konačno, po završetu trogodišnje srednje škole, uvek postoji mogućnost dokvalifikacije i nastavka školovanja na fakultetu.Osnovci u Srbiji, posle položene male mature, u četvrtak i petak, 26. i 27. juna, predaju svoje liste želja za upis u srednje škole, od 8 do 15 sati.

Novi smerovi se uvode samo u opštinama gde postoji realna potreba za tim profilima i to bravar-zavarivač u Kraljevu- Mašnska škola, Kragujevcu – Politehnička škola, u Mladenovcu, Obrenovcu i Subotici Tehnička škola.Na modernizovani program za električara upisivaće: Tehnička škola “Kolubara” Lazarevac i ETŠ Mihajlo Pupin Novi Sad.loading...