PROBLEM KOJI ZAHTEVA REŠENJE: Sprečite ogovaranje na poslu jednim pametnim potezom

Sigurno ste nekad bili u prilici da ogovarate kolege s posla ili da budete ogovarani. Najbolje što možete da uradite u tom slučaju jeste da priđete kolegi i kroz osmeh mu saopštite da biste želeli da razgovarate s njim u "četiri oka".

Svađa
Pixabay.com

Laži, spletke i ogovaranja su, nažalost, neizostavni deo posla, pa mnogi zaposleni više i ne obraćaju pažnju na to šta drugi govore o njima.

Poslovni trener Tomas Ferli tvrdi da greše i kaže da kad čujete da vas neko od kolega ogovara, ne treba da se pravite ludi i dozvolite da isti nastavi da širi laži o vama. Ćutanje nije rešenje, već treba da priđete kolegi kad je sam i da mu, uz osmeh, kažete da želite da razgovarate sa njim kad bude imao vremena. Nemojte pričati u hodniku, dok stojite, najbolje da zamolite kolegu da sednete negde.

– Do mene dolaze glasine koje verujem da nisu istinite, ali možda postoji tačan deo. Ne želim da se raspitujem okolo, nego direktno. Čujem da pričaš da sam ja… – možda je pravi način da započnete neprijatan razgovor.

U slučaju da kolega prepričava nešto što ste mu vi rekli, naglasite da ste mu to saopštili u poverenju. Ako je trač zlurad i neistinit, pitajte kolegu da li ste ga nekako povredili i zamolite da ako ima nešto protiv vas, ubuduće se obrati vama lično. Ukoliko i nakon razgovora dotični nastavi da širi neistine o vama, obratite se pretpostavljenom.