PRODALI SMO LUKSUZNI TITOV STAN NA MENHETNU: Želeo ga je Džek Nikolson, a evo KO GA JE KUPIO

Titov stan
Google maps printscreen

Države-naslednice SFRJ su u Njujorku u petak potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji "rezidencijalnog stana" SFRJ na njujorškoj Park aveniji za ukupno 12,1 milion dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda.

 

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navedeno je da je ugovor potpisan 31. maja i da zajednička prodaja stana u Njujorku predstavlja prvi takav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

To je, dodaje Ministarstvo, rezultat velikog dvogodišnjeg angažovanja svih država-naslednica i značajan uspeh za sve njih.

Taj stan je bio prazan od 1992, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN, zbog čega nije bio u “reprezentativnom stanju”, navedeno je u saopštenju.

Za šestosobni dupleks na Menhetnu, prema pisanju američkih medija, bio je zainteresovan poznati holivudski glumac Džek Nikolson, kao i prvi komšija Majk Volas, nekadašnji voditelj emisije TV CBS “60 minuta”.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je rezidencijalni stan SFRJ na njujorškoj Park aveniji kupio komšija iz zgrade, ali nije precizirao da li je to baš Volas.

Srbija je država-koordinator za prodaju tog stana i od prodaje joj je pripalo 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolar.

Prodajom ove nepokretnosti ostvariće se i direktna ušteda u ovogodišnjem budžetu Srbije od 108.745 dolara, za koliko će se smanjiti izdvajanja Ministarstva spoljnih poslova za tekuće održavanje.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), odbijeni su troškovi održavanja stana u Njujorku od 1. januara 1992. godine do dana prodaje (ukupno 3.269.774,16 dolara).

Ti troškovi su takođe raspodeljeni između svih država-sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije. Pošto je te troškove sve vreme plaćala Srbija, ta sredstva če joj biti refundirana.

Specifičnost stana u Njujorku je “korporativno vlasništvo”, odnosno to nije bilo neposredno pravo svojine, već vlasništvo posedovanjem 960 deonica “Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

Stan se, podsetimo, nalazi na jednoj od najpoželjnijih njujorških adresa – Park avenija 730, u neposrednoj blizini najskupljih brendiranih radnji. Ima četiri kupatila, šest spavaćih soba, dva posebna toaleta, prostrani hodnik, ostave…

U toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta SFRJ – stalne misije bivše države pri UN u Njujorku, ambasada u Bonu, ambasade u Bernu i ambasada/rezidencije u Tokiju.