Prošla sezona je bila poprilično sumorna kada jer o sudbini šalterskih radnika. platežna moć građana drastično pada a time je i pala tražnja za kreditima i ostalim bankarskim uslugama. Zbog toga je veliki broj šalterskih službenika ostao bez posla, a banke su odlučile da promene strategiju.

 

Šalter-sale i dalje su pune postera nasmejanih i zadovoljnih klijenata, atraktivne reklame vrte se na TV kanalima, ali klijentima se odnedavno nude bankarske usluge i na oglasnim tablama, banderama, odmah pored ponude za cepane polutke ili privatne časove, piše novosadski “Dnevnik”.

Pojavili su se agenti banaka koji nude da srede sve formalnosti oko kredita. Na zaintersovanom klijentu je samo da ode u banku i potpiše finalni ugovor i čeka da novac legne na račun. Agenta plaća banka, za klijenta su te usluge besplatne.

Poznato je da kod nas kreditno-depozitnim poslovima po zakonu mogu da se bave samo banke. Ali pomenuti agenti nisu izvan zakona. Baš kao što osiguravajuće kuće angažuju agente koji obilaze domaćinstva, poljoprivrednike, vlasnike vozila i nude polise osiguranja, i banke rade to isto. Klijenti koji se jave od agenta mogu saznati sve uslove kao i u banci: sumu, kamatu, rok otplate… Naravno, agenti nisu stalno zaposleni već ih banke angažuju po potrebi i plaćeni su po učinku.

Milan Alempijević iz Sindikata zaposlenih u finansijskim organizacijama kaže da banke traže nove kanale prodaje i uz to štede.

– Prošle godine je zatvoreno mnogo poslovnih jedinca. Mnogo šalterskih službenika je ostalo bez posla. Samo Alfa banka je u 2016. broj zaposlenih sa 1.600 smanjila na 800. Oni nisu bili jedini koji su to uradili. Lane je oko 2.000 šalterskih radnika izgubilo posao. Oni su prvi na udaru, dok službenici u centralama ostaju pošteđeni – kaže Alempijević za “Dnevnik”.

Mnogi od onih koji su ostali bez posla prihvatili su se posla agenta jer ne mogu da dobiju drugi.