PROPAO JE JOŠ JEDAN RAZGOVOR ZA POSAO? Kada vas sledeću put pozovu obavezno URADITE OVO!

Žena
Foter / Helga Weber / photo on flickr / ilustracija

Prilikom odlaska na razgovor za posao, postoje određena pravila koja su nam generalno poznata, ali se uvek treba podsetiti grešaka koje poslodavci ne praštaju.

 

Do sada smo svi naučili koja su to pravila kada je u pitanju traženje posla i razgovor za posao: pročitaj i proveri svoj CV 100 puta, obuci dobru odeću, postaraj se da su obuća i nokti čisti, održavaj kontakt očima tokom rukovanja, istraži kompaniju pre nego što dođe do intervjua i bilo šta da radiš nemoj da nosiš dekoltiranu bluzu.

Međutim, izgleda da nas je „konvencionalna mudrost“ držala u zabludi sve vreme. Prema novom istraživanju rađenom na Univerzitetu u Sorboni, pokazivanje malo više kože tokom razgovora za posao može pomoći ženi da zablista kod poslodavca.

Evo u čemu je stvar: tokom perioda od tri godine, istraživači su odgovarali na stotine oglasa za posao i koristili dva izmišljena ženska kandidata: obe su imale približno isti rezime i iskustvo, ali je jedna imala fotografiju koja je prikazivala više dekoltea, dok je druga nosila konzetvativnu košulju koja je bila skoro do grla. Možete li da pogodite koja je imala bolju „prođu“? Ako ste se kladili na ovu sa dekolteom, u pravu ste.

Od 200 poslova vezanih za prodaju, žene koje su otkrivale svoj dekolte su privukle 62 odsto više poslodavaca od njihovih konzervativnijih suparnica. I da, ovo možda ima smisla za posao u prodaji, ali je ista stvar bila i sa poslovima u računovodstvu, sa čak 68 odsto više uspeha!