PROPAST GIGANTA: Ova industrija nekada je zapošljavala 10.000 radnika, sada se bori da preživi

Kablovi
Printscreen

Predsednik Sindikata Industrije kablova u Jagodinu Oliver Jovanovski, izjavio je da je odobren socijalni program za 850 radnika, a isplata će početi u agvgustu.

 

– Od Ministarstva privrede smo dobili obaveštenje da je odobren socijalni program za svih 850 radnika koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak, a isplata će početi u avgustu – rekao je Jovanovski.

Industrija kablova u Jagodini bila je jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća, a o njenoj daljoj sudbinu, na osnovu Unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR), odlučivaće Privredni sud u Kragujevcu u septembru.

Odlaskom 850 radnika, u firmi će ostati oko 400 radnika.

– Ono što nas muči, a mučilo nas je godinama, jeste nedostatak obrtnih sredstva, jer nam kao firmi u restruktuiranju, nisu bili dostupni krediti – napomenuo je Jovanovski.

Za Sindikat je važno “da niko neće otići silom, oni su se za socijalni program izjasnili bez pritiska i sile”, istakao je Jovanovski.

Generalni direktor Ratko vučurović izjavio je da je UPPR predat Privrednom sudu i ušao je u proceduru, “a mi ispunjavamo sve uslove da se UPPR usvoji i da narednih pet godina radimo u skladu sa njim”.

– Imamo potencijala u smislu tražnja na tržištu, tehničko-tehnološke reference kod kupaca, a imamo i tekuće poslovanje koje je dobro, računi nam nisu blokirani i izmirujemo sve tekuće obaveze i to je garancija da će UPPR uspeti – optimista je Vučurović.

Proizvodnja je prošle godine bila znatno veća od 2014, a ove godine je na nivou prošle, 80 odsto proizvodnje je namenjeno izvozu, naveo je on.

– Kada se usvoji UPPR, naša situacije će biti mnogo bolja što se tiče mogućnosti finansiranja proizvodnje – rekao je Vučurović.

Prema njegovim rečima, Industrija kablova startuje bez dugova što omogućava uzimanje kredita za finansiranje proizvodnje, što do sada nije mogla kao firma u restruktuiranju.

Industrija kablova, nekada gigant SFRJ, sa 10.000 zaposlenih i godišnjim izvozom od 120 miliona dolara, lane je imala izvoz od 20 miliona evra.

– Mogućnosti su bile za još toliko, ali nismo mogli da finansiramo proizvodnju – rekao je Vučurović.