Protest sindikata zbog Zakona o radu od utorka 15.jula

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata 'Nezavisnost' Branislav Čanak izjavio je danas da će protesti radnika zbog spornog Zakona o radu početi u utorak 15. jula.

To je dogovoreno danas na sastanku rukovodstva dva reprezentativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost”.

Kako je Čanak kazao za agenciju Beta, proteste će u celoj Srbiji započeti 15. jula radnici preduzeća u restrukturiranju, a u narednim danima pridružiće im se i dva reprezentativna sindikata protestima u Beogradu.

On je dodao da protesti nisu usmereni samo protiv izmena Zakona o radu, već i protiv najavljenih novih verzija zakona o stečaju, zakona o privatizaciji i zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, čije je usvajanje najavljeno do kraja jula.

Na pitanje koliko će protesti trajati, Čanak je kazao „Do 2019-2020. godine, do kad ko ostane živ!”.

Predsenik UGS „Nezavosnost” je izrazio očekivanje da će se i građani pridružiti protestima, ističući da će, ukoliko se ti zakoni ipak usvoje, „u primeni pokazati njihovo zlo”.

Čanak je podsetio da su na sastanku odrržanom u četvrtak, 10. jula, sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom rada Aleksandrom Vulinom i predstavnicima drugih nadležnih ministarstava „učinjeni poslednji napori” da se stavovi socijalnih partnera usaglase oko Zakona o radu.

Prema njegovim rečima, predstavnici Vlade su na tom sastanku izneli nacrt izmena Zakona o radu u koji je ubačeno 16 novih članova, o kojima Radna grupa za izmene Zakona uopšte nije raspravljala.

Nakon tog sastaka, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” su napustili Radnu grupu.

Čanak je istakao da su za sindikate pregovori u Radnoj grupi praktično završeni još 29. maja, kada se predstavnici Vlade i poslodavaca nisu pridržavali onog što je dogovoreno, već su u nacrt zakona ubacivani novi članovi oko kojih nije bilo saglasnosti.

On je dodao da su sindikati prisustvovali narednim sastancima Radne grupe jer su verovali da će se nešto promeniti, ali kako je objasnio, „uvek bi usledila sledeća prevara”.

Dva reprezentativna sindikata pozvala su danas sve članove sindikata, zaposlene, nezaposlene, penzionere, učenike i studente, da im se pridruže u borbi za povlačenje spornih zakona iz procedure, uz zahtev da se aktuelna vlast odgovornije ponaša prema svojim građanima i obezbedi im sigurniju budućnost.