PROVERITE NOVČANIKE: Evo koja je novčanica najčešće falsifikat i kako da je prepoznate

novčanik
Pixabay.com

Broj falsifikovanih novčanica. koje su u opticaju kod nas, se povećava, pa stručnjaci savetuju kako da ih prepoznate.

 

U prvih deset meseci ove godine otkriveno je 10 odsto više falsifikovanih novčanica nego u istom periodu prošle godine. Kako naglašava Saša Marković iz UKP Beograda, najčešće se falsifikuje novčanica od 2.000 dinara.

 
U Narodnoj banci upozoravaju građane da proveru novčanice nikada ne obavljaju ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se pojavljuju falsifikati koji se sastoje iz dva dela – jedan deo novčanice je originalan, a drugi falsifikovan.

Falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu vizuelnog izgleda – ona deluje u celini ili delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima.

Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled. Takođe, falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije reljefne štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko portreta, kao i preko teksta “Narodna banka Srbije” u ćiriličnoj i latiničnoj verziji koji se nalazi uz levu i desnu ivicu na licu novčanice – objašnjavaju za “Blic” u NBS.

Oni dodaju da i usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti vodeni žig (koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku) često nije imitiran.

Ipak, u slučajevima njegove imitacije, prikazuje se bez jasnih i preciznih kontura – kažu u NBS.

Kako dodaju iz centralne banke, zaštitna nit kod falsifikata često je imitirana isprekidanim lepljenjem svetlosive folije ili sivom bojom, čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju. Kod originala se zaštitna nit ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu, s mikrotekstom “dinar” naizmenično celom dužinom niti.