Prve slike nove autobuske stanice u Beogradu (FOTO)

Nova, glavna autobuska i železnička stanica imaće 15 dolaznih i 60 odlaznih perona za autobuse. Železnički saobraćaj odvijaće se na osam perona. Objekat će biti izgrađen u bloku 42 na Novom Beogradu.

Predstavljamo vam projekat koji je osvojio prvu nagradu na konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice „Novi Beograd”, i poslovno-komercijalnog kompleksa u Bloku 42.

Autobuska stanica

Pobednik konkursa je projektni biro tima „Proaspekt” arhitekata Milana i Vladimira Lojanice.

Glavna autobuska stanica, kao i železnička stanica ‘Novi Beograd’ biće izmeštene zbog izgradnje „Beograda na vodi” na lokaciju između ulica Jurija Gagarina, Proleterske solidarnosti, Bulevara Milutina Milankovića i Ulice Đorđa Stanojevića.

Železnička stanica

Kompleks se prostire na 21 hektar i imaće oko 180.000 kvadrata. Poseban pečat ovoj lokaciji daće tri kule od 23 sprata, visine od oko 70 metara.

Pogled na autobusku stanicu iz pravca Jurija Gagarina

Stručni žiri Konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd, kome je predsedavao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, doneo je u petak jednoglasnu odluku o dodeli prve i druge nagrade na konkursu.

Blok 42