PRVI RADNI DAN I KAKO GA PREŽIVETI: “Nemojte praviti MOJU GREŠKU, ova sitnica je mogla skupo da me košta”

Posao
Pixabay.com

Jedna od zaposlenih u kompaniji Biznis Insajder rešila je da otvori dušu i da, baš na Internet stranici Insajdera, otkrije kako je nervoza mogla skupo da je košta.

 

Jedna mlada dama primljena je na letnju praksu u Biznis Insajder, ali se samom programu prakse priključila sa malim zakašnjenjem. Bila je zabrinuta zbog toga uvidevši da neke od njenih kolega rade već skoro nedelju dana.

To osećanje dodatno se pogoršalo kada su se svi pripravnici – stari i novi – okupili u Sali za sastanke kako bi čuli zaposlene koji su analizirali različite aspekte programa.

Nakon prezentacije vratila sam se za svoj sto, koji je bio prilično udaljen od ostalih pripravnika. Niko mi nije dao ništa da radim, osim neke papirologije za kadrovsku službu. Osećala sam se kao da se sve kreće usporeno. Sedela sam tako veći deo dana, čekajući da mi neko da nešto da radim. Bilo je mučno, ali nisam želela nikoga da iznerviram tražeći im da mi daju zadatak – piše Onja Kajn o svom prvom radnom danu.

 

Ona navodi da se ispostavilo da je baš to bila najveća greška koju je napravila.

Sedela je nervirajući se – i to osećanje držalo je dugačke dve sedmice. A za to vreme mogla je da se upozna sa kolegama, ostalim pripravnicima, mogla je da nauči gde se šta nalazi u kompaniji, kao i da pita nadređene kako može da pomogne.

Ko zna? Da sam bila otvorenija i iskrenija tog dana, možda bih stekla dobre prijatelje i vredne poslovne veze – navodi Onja i uz to, na sajtu Biznis Insajdera, savetuje mlade kolege kako da „prežive“ prve radne dane.

Tromost je vaš najveći neprijatelj

Što sam više vremena provela sedeći i ne radeći ništa, to sam sve nesposobnija bila da zatražim pomoć – jer bi onda svima postalo jasno da sam zapravo presedela ceo dan.

Ne očekujte da će vas iko držati za ruku – niti da ćete postati radnik godine istog trena

Pogrešno sam verovala da će mi neko ceo dan govoriti šta treba da radim. Zaista sam imala prilično glupava očekivanja o tome kako će izgledati moj prvi radni dan. Nećete uvek imati mnogo toga da uradite tog prvog radnog dana. Umesto da gubite vreme preterano razmišljajući o tome, bolje je da pronađete način da se predstavite kolegama. Volela bih da sam više vremena provela upoznajući se sa ostalim pripravnicima, nego što sam samo sedela utopljena u brigu.

Opustite se

Svi smo nervozni tokom prvog radnog dana na novom poslu. Probajte, ipak, da prevaziđete tu anksioznost i iskoristite svoj prvi dan na poslu kao šansu da steknete nove kontakte. Velike su šanse da svakako prvog dana nećete ni moći da uradite mnogo toga osim popunjavanja raznih papira potrebnih HR službi, samo se opustite i tako će vam lakše proći dan.loading...