RAČUNI SU ASTRONOMSKI A I DALJE VAM JE HLADNO: Ovo su mesta na kojima VAŠ STAN gubi najviše toplote! (VIDEO)

Radijator
Pixabay.com

Kod vrlo niskih temperatura, toplota izlazi brže iz doma nego ikad. To se naročito dešava u danima kada je temperatura ispod nule, a napolju vetrovito. Zato će se zbog svake, pa i najmanje pukotine, osetiti hladnoća u prostoriji.

 

Najveća količina toplote izlazi kroz krov, ukoliko živite u kući – čak 20 odsto.  Kroz pod odlazi oko 10 procenata.

Kroz prozore i vrata gubi se oko 50 odsto, pri čemu dominira gubitak koji se javlja kod starih prozora sa jednim oknom. Prema podacima proizvođača, menjanje starog jednostrukog prozora novim dvostrukim, finansijski se isplati kroz dve sezone grejanja.

Odvodi, dimnjaci i tavanice, takođe odvode deo toplote iz doma. 

Washington Post piše da tavanice, zidovi i podovi propuštaju oko 31 odsto toplote u kući, dok dodatnih 15 odsto odvode žice, vodovodne cevi i rupice za rasvetu. 

U stanovima, većina toplote izlazi kroz zidove i prozore, a najgore je onima koji žive na uglovima zgrada i imaju više izlaznih strana u stanu. 

Ovi podaci su u direktnoj relaciji sa kvalitetom izolacije, materijalima od kojih je izgrađena i izradom vrata i prozora. Npr. kuća koja ima dobro izolovan tavan i krov, verovatno će kroz njega gubiti vrlo mali procenat toplote, a ako su prozori i vrata stari i dotrajali, kroz njih će gubiti veću količinu toplote. 

Da biste sprečili gubitak toplote, uradite sledeće:

Police, ormare i drugi deblji nameštaj možete staviti na spoljni zid. Tako ćete ga delom izolovati i sprečiti izlazak toplote.

 
Gubitak kroz prozore možete sprečiti i debelim zavesama. Obložite prozore i balkonska vrata dodatnom zaštitom – samolepljivom trakom koja će sprečiti gubitak.
Proverite jesu li vam prekidači na svetlima i utičnice dobro pričvršćeni za zid i ako nisu, namestite ih. 

Roletne svako veče spustite do kraja i držite ih tako do sutra. Ovde možete pogledati nekoliko trikova, koji će vam pomoći da sprečite gubitak energije: